Leverkreft, eller kreft i leveren, kan enten være kreft som har oppstått i leveren eller spredning (levermetastase) til leveren fra en primærsvulst i et annet organ. I Norge er den sistnevnte formen langt hyppigere enn primær leverkreft. Kreft fra andre organer sprer seg lett til leveren på grunn av leverens spesielle blodforsyning.

Primær leverkreft

Primære svulster i leveren oppstår ofte i en lever som allerede er syk, på grunn av hepatitt eller levercirrhose. De hyppigste primærsvulstene i lever er hepatocellulært karsinom, som vokser ut fra levercellene (hepatocytter), og kolangiokarsinom, som utgår fra gallegangene. Det forekommer andre, sjeldne primærsvulster i lever, blant annet lymfom og leiomyosarkom.

Symptomer og tegn

Ved levermetastaser er det vanlig å ikke ha noen symptomer i starten. Etter hvert kan man få generelle symptomer som slapphet og tegn som gulsott hvis svulsten klemmer av gallegangene slik at gallen ikke renner ut i tarmen.

Behandling

Behandlingen avhenger av hvilken type svulst det gjelder, men både cellegift og kirurgi kan være aktuelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg