Hepatocellulært karsinom

De ulike kreftstadiene ved hepatocellulært karsinom.

Hepatocytt. Hepatocellulært karsinom utgår fra levercellene som kalles hepatocytter.

Hepatocellulært karsinom utgår fra levercellene som kalles hepatocytter.

Hepatocellulært karsinom er kreft i leveren som er utgått fra leverceller (hepatocytter).

Forekomst

Hepatocellulært karsinom (HCC) må ikke forveksles med spredning (metastaser) til leveren fra andre krefttyper, som i Norge er langt hyppigere enn primær leverkreft.

Det er årlig om lag 400 nye tilfeller av hepatocellulært karsinom i Norge, men på verdensbasis er dette en av de hyppigste kreftformene. Menn rammes dobbelt så ofte som kvinner.

Årsaker

Skrumplever (levercirrhose) er den viktigste risikofaktor for utvikling av HCC. Kronisk hepatitt B-infeksjon er på verdensbasis den viktigste årsaken til HCC, mens hepatitt C-infeksjon er hovedårsaken i den vestlige verden. I tillegg er et høyt alkoholforbruk kjent risikofaktor for cirrhose, og da spesielt i kombinasjon med annen underliggende leversykdom. Type 2 diabetes og fedme disponerer for utvikling av non-alkoholisk fettleversykdom og videre cirrhose og HCC. I Skandinavia har om lag 40 prosent av pasientene ikke cirrhose ved påvisning av HCC.

Symptomer

Symptomer er vanligvis magesmerter, kvalme og appetittløshet. Hepatocellulært karsinom er ofte diffust utbredt i leveren når diagnosen stilles; ikke sjelden foreligger det allerede spredning til lungene eller lymfeknuter. HCC oppdages ofte også tilfeldig ved utredning av annen sykdom eller på grunn av unormale leververdier funnet ved blodprøver.

Diagnose

Diagnosen stilles med ultralyd eller CT-undersøkelse, som regel kombinert med vevsprøve fra svulsten samt måling av tumormarkøren alfaføtoprotein (AFP) i blod. Rundt 60 prosent av pasientene har forhøyet nivå av AFP i blodet. I land med høy risiko for leverkreft hos unge utprøves masseundersøkelser (screening) ved hjelp av AFP-målinger.

Behandling

Behandling er radikal kirurgisk fjernelse, men dette er mulig hos bare 10–20 prosent av pasientene. Levertransplantasjon eller ablasjon der svulstvev fjernes ved termisk energi, er også mulige behandlingsmuligheter. Hepatocellulært karsinom hos barn er ofte følsomt for cellegift, men dette gjelder sjeldent hos voksne. Strålebehandling kan redusere smerter i enkelte tilfeller. Injeksjon av ren alkohol direkte i leversvulstene kan gi forbigående skrumpning av disse.

Dersom spredning lokalt eller generelt (lokalavansert- eller metastatisk sykdom) foreligger uten mulighet for kirurgisk- eller annen lokalbehandling, benyttes ofte systemisk tumorrettet behandling. Førstevalget er ofte en kombinasjon av en såkalt sjekkpunkthemmer (immunterapi) og et antistoff som hemmer nydanningen av blodkar i svulsten. Såkalte multikinasehemmere som er stoffer som i tillegg til å hemme nydannelse av blodårer i svulsten også hemmer kreftsvulstens evne til celledeling, benyttes også i behandlingen.

Prognose

Prognosen er alvorlig; bare ti prosent av voksne norske pasienter overlever mer enn to–tre år fra diagnosen er stilt. Prognosen er bedre hos barn og unge, og for de voksne pasientene hvor hele svulsten kan fjernes operativt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg