hepatocellulært karsinom

Hepatocellulært karsinom utgår fra levercellene som kalles hepatocytter.

Artikkelstart

Hepatocellulært karsinom er kreft i leveren som er utgått fra leverceller (hepatocytter).

Forekomst

Hepatocellulært karsinom må ikke forveksles med spredning (metastaser) til leveren fra andre krefttyper, som er langt hyppigere enn primær leverkreft i Norge.

Det er knapt 100 nye tilfeller av hepatocellulært karsinom årlig i Norge, men på verdensbasis er dette en av de hyppigste kreftformene.

Årsaker

De ulike kreftstadiene ved hepatocellulært karsinom.

Hovedårsak til utbredelsen av leverkreft i Asia og Afrika er hepatitt B. Vaksine mot hepatitt B reduserer risikoen for leverkreft. En annen viktig årsak er aflatoksin i matvarer.

I den vestlige verden er kronisk leverskade på grunn av høyt alkoholkonsum ofte årsak til hepatocellulært karsinom. Flere andre naturlig forekommende og syntetiske kjemikalier kan også fremkalle leverkreft.

Symptomer

Symptomer er vanligvis magesmerter, kvalme og appetittløshet. Hepatocellulært karsinom er ofte diffust utbredt i leveren når diagnosen stilles; ikke sjelden foreligger det allerede spredning til lungene eller lymfeknuter.

Diagnose

Diagnosen stilles med ultralyd eller CT-undersøkelse, som regel kombinert med vevsprøve fra svulsten samt måling av alfaføtoprotein (AFP) i blod. Rundt 70 prosent av pasientene har forhøyet nivå av AFP i blodet. I land med høy risiko for leverkreft hos unge utprøves masseundersøkelser (screening) ved hjelp av AFP-målinger.

Behandling

Behandling er radikal kirurgisk fjernelse, men dette er mulig hos bare 10–20 prosent av pasientene. Hepatocellulært karsinom hos barn er ofte følsomt for cellegift, men dette gjelder sjeldent hos voksne. Strålebehandling kan redusere smerter i enkelte tilfeller. Injeksjon av ren alkohol direkte i leversvulstene kan gi forbigående skrumpning av disse.

Prognose

Prognosen er alvorlig, bare en tiendedel av voksne norske pasienter overlever mer enn to-tre år fra diagnosen. Prognosen er bedre hos barn og unge, og for de voksne pasienter hvor hele svulsten kan fjernes operativt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg