Krystallsyke, også kjent som benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV), er en ufarlig tilstand med anfall av kraftig svimmelhet. Den kan utløses ved visse bevegelser med hodet, gjerne i det man snur seg eller setter seg opp i sengen. Dette er en av de vanligste årsakene til svimmelhet og kan enkelt behandles.  

Krystallsyke antas å være forårsaket av kalsiumholdige krystaller (otolitter, statolitter) på avveie i buegangene i det indre ørets balanseorgan.

Normalt er krystallene festet til en membran (macula utriculus) som registrerer hodets posisjon og bevegelse. Dersom krystallene løsner og beveger seg inn i balanseorganets bueganger, kan endring av hodets posisjon sette disse partiklene i bevegelse. Dette vil igjen sende feilaktige signaler om at hodet er i sterk bevegelse og fremprovosere svimmelhet.  

Andre tilstander i det indre øret, som labyrintitt og Menières sykdom, kan utløse krystallsyke i det samme øret. 

Disse anfallene av svimmelhet varer som regel i et halvt minutt, og kan ledsages av kvalme og oppkast. Tilstanden går som regel over av seg selv, men ikke sjelden kommer den tilbake etter noe tid.

Diagnosen stilles på bakgrunn av sykehistorien og funn ved undersøkelse.

Krystallsyken behandles med bestemte dreieøvelser av hodet som får krystallene ut av buegangene og tilbake i utriculus. Enkelte hjerte- og karsykdommer, i tillegg til nakkeskader, kan gjøre at man burde avstå fra å gjøre disse øvelsene. Diagnosen burde derfor stilles og i første omgang behandles av lege. 

De aller fleste blir anfallsfrie etter behandling. Omtrent halvparten av dem som tidligere har hatt krystallsyke, får det derimot igjen. Behandlingen er da den samme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.