Livmorkreft eller endometriekreft er den fjerde hyppigste kreftformen blant kvinner i Norge.

Livmorkreft av Oncolex. Gjengitt med tillatelse

Livmorkreft, endometriekreft, er en ondartet svulst som utgår fra slimhinnen i livmoren. Det er ikke det samme som livmorhalskreft.

Ulike stadier av livmorkreft.

Livmorkreft av Oncolex. Gjengitt med tillatelse

Forekomsten av kreft i livmorhulen har økt i de fleste vestlige land. I Norge har hyppigheten økt tilnærmet lineært de siste 50 år. I 2016 var det 774 nye tilfeller. Sykdommen er sjelden før 40-årsalderen, og 75 prosent av tilfellene opptrer hos kvinner som har passert menopausen. Gjennomsnittlig alder ved diagnose er 65 år.

De fleste tilfeller av livmorkreft er sporadiske, mens noen få prosent er arvelige, og da som en del av Lynch syndrom. Langvarig påvirkning av østrogen på livmorslimhinnen øker risikoen. Det betyr at mange fødsler leder til redusert risiko, mens overvekt øker risikoen, fordi det produseres østrogener i fettvev. Langvarig hormonbehandling (østrogenbehandling) etter menopausen gir økt risiko. Røyking reduserer risikoen, antagelig fordi røyking virker inn på østrogennivået i kroppen. Bruk av p-piller reduserer risikoen.

Kreften oppstår i cellene i slimhinnen i livmorhulen. Hovedsymptomet er blødning eller brunlig utflod utenom menstruasjonen eller etter menopause.

Diagnosen stilles ved at det tas vevsprøve fra livmorhulen som del av en gynekologisk undersøkelse, eller det kan gjøres en utskrapning i narkose.

Hovedbehandlingen er kirurgi med fjerning av livmoren (hysterektomi) og eggstokkene. I tillegg gis adjuvant cellegiftbehandling (karboplatin-paklitaxel) avhengig av stadium og risikoprofil. Et eventuelt tillegg av strålebehandling vurderes individuelt.

Hvis det ikke er spredning av svulsten, er prognosen god. For hele gruppen er 5-års relativ overlevelse 83,5 prosent. Ved fjernspredning er 5-års relativ overlevelse litt over 40 prosent.

En annen, sjelden, form for kreft i livmoren (sarkom) går ut fra muskelcellene i livmorveggen. Den har relativt dårlig prognose.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.