Livmorkreft
Livmorkreft eller endometriekreft er den fjerde hyppigste kreftformen blant kvinner i Norge.
Av .
Livmorkreft
Lysmikroskopisk, HE-farget bilde av livmorvegg med funn forenelig med kreft. Markert i bildet ses dyp infiltrasjon av endometrioid adenokarsinom.
Av .

Livmorkreft, endometriekreft, er en ondartet svulst som utgår fra slimhinnen i livmoren. Det er ikke det samme som livmorhalskreft.

Faktaboks

Også kjent som

cancer corporis uteri

corpuscancer

Utbredelse og risiko

Livmorkreft
Ulike stadier av livmorkreft.
Av .

Forekomsten av kreft i livmorhulen har økt i de fleste vestlige land. I Norge har hyppigheten økt tilnærmet lineært de siste 50 år. I 2016 var det 774 nye tilfeller. Sykdommen er sjelden før 40-årsalderen, og 75 prosent av tilfellene opptrer hos kvinner som har passert menopausen. Gjennomsnittlig alder ved diagnose er 65 år.

De fleste tilfeller av livmorkreft er sporadiske, mens noen få prosent er arvelige, og da som en del av Lynch syndrom. Langvarig påvirkning av østrogen på livmorslimhinnen øker risikoen. Det betyr at mange fødsler leder til redusert risiko, mens overvekt øker risikoen, fordi det produseres østrogener i fettvev. Langvarig hormonbehandling (østrogenbehandling) etter menopausen gir økt risiko. Røyking reduserer risikoen, antagelig fordi røyking virker inn på østrogennivået i kroppen. Bruk av p-piller reduserer risikoen.

Symptomer og tegn

Kreften oppstår i cellene i slimhinnen i livmorhulen. Det viktigste sykdomstegnet er blødning eller brunlig utflod utenom menstruasjonen eller etter menopause.

Diagnose

Diagnosen stilles ved at det tas vevsprøve fra livmorhulen som del av en gynekologisk undersøkelse, eller det kan gjøres en utskrapning i narkose.

Behandling

Hovedbehandlingen er kirurgi med fjerning av livmoren (hysterektomi) og eggstokkene. I tillegg gis adjuvant cellegiftbehandling (karboplatin-paklitaxel) avhengig av stadium og risikoprofil. Et eventuelt tillegg av strålebehandling vurderes individuelt.

Prognose

Hvis det ikke er spredning av svulsten, er prognosen god. For hele gruppen er 5-års relativ overlevelse 83,5 prosent. Ved fjernspredning er 5-års relativ overlevelse litt over 40 prosent.

En annen, sjelden, form for kreft i livmoren (sarkom) går ut fra muskelcellene i livmorveggen. Den har relativt dårlig prognose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg