Livmorkreft, corpuscancer, endometriekreft, ondartet svulst som utgår fra slimhinnen i livmoren, ikke det samme som livmorhalskreft.

Kreft i livmorhulen har hatt økende hyppighet i de fleste vestlige land. I Norge har hyppigheten økt tilnærmet lineært de siste 50 år. I 2004 var det 666 nye tilfeller. Sykdommen er sjelden før 40-årsalderen, og 75 % av tilfellene opptrer hos kvinner som har passert menopausen. Langvarig påvirkning av østrogen på livmorslimhinnen øker risikoen. Det betyr at mange fødsler leder til redusert risiko, mens overvekt øker risikoen (fordi det produseres østrogener i fettvev). Langvarig hormonbehandling (se østrogenbehandling) etter menopausen gir økt risiko. Røyking reduserer risikoen, antagelig fordi røyking virker inn på østrogennivået i kroppen. P-pille-bruk reduserer risikoen.

Kreften oppstår i cellene i slimhinnen i livmorhulen. Hovedsymptomet er blødning eller brunlig utflod utenom menstruasjonen eller etter menopause.

Diagnosen stilles ved at det tas vevsprøve fra livmorhulen som del av en gynekologisk undersøkelse, eller det kan gjøres en utskrapning i narkose.

Behandlingen er fjerning av livmoren (hysterektomi) og eggstokkene. Strålebehandling i tillegg vurderes individuelt.

Hvis det ikke er spredning av svulsten, er prognosen god. 85 % av pasientene er fortsatt i live etter 10 år.

En annen, sjelden, form for kreft i livmoren (sarkom) går ut fra muskelcellene i livmorveggen. Den har relativt dårlig prognose.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.