magnetterapi

Artikkelstart

Magnetterapi er en alternativ behandlingsform som går ut på å bruke apparater som skaper magnetfelt av bestemte styrker og frekvenser i terapeutisk øyemed. Bruk av magneter i behandling av sykdom er kjent fra det gamle Egypt, Kina og antikkens Hellas. Romforskningen i 1960- og 1970-årene førte til fornyet interesse for helseeffekter av magnetfelt. Den svenske ingeniøren Ivan Troeng lærte magnetterapi i Russland og konstruerte deretter magnetterapitromler. Norsk utstyr er basert på Troengs ideer. Ifølge utøvere påvirker behandlingen levende celler og styrker det elektriske potensialet over cellemembranen. De fremholder at blodårene utvides og gir økt opptak av oksygen og mer effektiv utskillelse av avfallsstoffer, noe som blant annet skal føre til reduserte avleiringer av kolesterol og kalk i blodkarene. Behandlingen hevdes å stabilisere enzymaktivitet og hormonproduksjon og bedre syre-/basebalansen i kroppen.

Faktaboks

Også kjent som
magnetfeltterapi

Magnetterapi brukes til behandling av revmatiske lidelser, hodepine, ulike smertetilstander, søvnløshet og andre stressrelaterte plager.

En enkel form for magnetterapi er bruken av terapimagneter som plastres eller bandasjeres på trykkømme punkter i muskulatur eller brukes i form av innleggssåler.

Virkning av magnetterapi er ikke dokumentert naturvitenskapelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg