Medikamentallergi, allergiske reaksjoner på medikamenter. Eksempler på medikamenter som fører til allergiske reaksjoner, er antibiotika (penicillin, sulfapreparater) og midler som brukes til lokalbedøvelse.

Allergiske legemiddelreaksjoner kan være vanskelig å skille fra andre typer overfølsomhetsreaksjoner som ikke er immunologisk betinget. Eksempel på dette kan være smertestillende/betennelsesdempende midler (f.eks. acetylsalisylsyre).

Symptomene på medikamentallergi varierer. Elveblest er relativt hyppig, men mer alvorlige hudreaksjoner, astma, hevelse i svelget og anafylaktisk sjokk med blodtrykksfall og besvimelse kan også forekomme.

Hudutslett i forbindelse med medikamentbruk er ofte vanskelig å skille fra utslett som oppstår som følge av f.eks. en virusinfeksjon. Det kan være vanskelig å diagnostisere medikamentallergi med rimelig grad av sikkerhet. For enkelte medikamenter som penicillin og midler til lokalbedøvelse finnes det utredningsprosedyrer.

Hvis man har fått påvist allergi overfor et medikament, må man avstå fra videre bruk. Man må også være oppmerksom på at det kan være kryssreaksjon mellom ulike medikamenter.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.