Medikamentallergi er allergiske reaksjoner på medikamenter. Eksempler på medikamenter som fører til allergiske reaksjoner, er antibiotika (penicillin, sulfapreparater) og midler som brukes til lokalbedøvelse.

Faktaboks

Uttale
medikamˈentallergi

Allergiske legemiddelreaksjoner kan være vanskelig å skille fra andre typer overfølsomhetsreaksjoner som ikke er immunologisk betinget. Eksempel på dette kan være smertestillende/betennelsesdempende midler som acetylsalisylsyre.

Symptomer og tegn

Symptomene på medikamentallergi varierer. Elveblest er relativt hyppig, men mer alvorlige hudreaksjoner, astma, hevelse i svelget og anafylaktisk sjokk med blodtrykksfall og besvimelse kan også forekomme.

Diagnose

Hudutslett i forbindelse med medikamentbruk er ofte vanskelig å skille fra utslett som oppstår som følge av for eksempel en virusinfeksjon. Det kan være vanskelig å diagnostisere medikamentallergi med rimelig grad av sikkerhet. For enkelte legemidler som penicillin og midler til lokalbedøvelse finnes det utredningsprosedyrer.

Behandling

Hvis man har fått påvist allergi overfor et medikament, må man avstå fra videre bruk, og gjøre oppmerksom på allergien ved legebesøk og sykehusinnleggelse. Man må også være oppmerksom på at det kan være kryssreaksjon mellom ulike medikamenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg