Medikamentallergi, allergiske reaksjoner på medikamenter. Eksempler på medikamenter som fører til allergiske reaksjoner, er antibiotika (penicillin, sulfapreparater) og midler som brukes til lokalbedøvelse.

Allergiske legemiddelreaksjoner kan være vanskelig å skille fra andre typer overfølsomhetsreaksjoner som ikke er immunologisk betinget. Eksempel på dette kan være smertestillende/betennelsesdempende midler som acetylsalisylsyre.

Symptomene på medikamentallergi varierer. Elveblest er relativt hyppig, men mer alvorlige hudreaksjoner, astma, hevelse i svelget og anafylaktisk sjokk med blodtrykksfall og besvimelse kan også forekomme.

Hudutslett i forbindelse med medikamentbruk er ofte vanskelig å skille fra utslett som oppstår som følge av for eksempel en virusinfeksjon. Det kan være vanskelig å diagnostisere medikamentallergi med rimelig grad av sikkerhet. For enkelte medikamenter som penicillin og midler til lokalbedøvelse finnes det utredningsprosedyrer.

Hvis man har fått påvist allergi overfor et medikament, må man avstå fra videre bruk, og gjøre oppmerksom på allergien ved legebesøk og sykehusinnleggelse. Man må også være oppmerksom på at det kan være kryssreaksjon mellom ulike medikamenter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.