melasma

Melasma
Bildet viser melasma i pannen med den typiske skittenbrune hyperpigmenteringen
Melasma
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Melasma er en hudtilstand med økt pigmentering i ansiktet, som forsterkes av sol. Tilstanden er vanlig hos kvinner, særlig hos gravide, men kan også sees hos menn. Melasma forekommer i alle folkeslag, men er hyppigst hos asiater og latinamerikanere.

Faktaboks

Uttale
melˈasma
Etymologi
av gresk melas, ‘svart’
Også kjent som
chloasma, kloasma

Årsaken

Årsaken er ikke klarlagt, men fargeforandringen skyldes at pigmentcellene i huden produserer for mye melanin. Hormonell stimulering er trolig årsaken hos gravide. Bruk av p-piller kan hos noen kvinner fremkalle melasma. Melasma oppstår ofte uten at den utløsende årsaken er kjent.

Symptomer

Pigmenteringen sees tydeligst i pannen, over kinnbeina og rundt munnen. Pigmenteringen er ofte litt ujevn med et skittenbrunt preg, og blir tydeligere etter soling. Det er typisk at pigmenteringen blir mer synlig etter bare noen minutter i solen. Pigmenteringen varer ofte lenge, selv om en eventuell årsak som p-piller fjernes eller graviditeten er over. På lang sikt vil det bedre seg, men hos noen varer tilstanden i årevis.

Behandling

Hydrokinon er et middel som i kremer eller løsninger i konsentrasjoner på 2–5 % kan redusere produksjonen av melanin ved å redusere aktiviteten i enzymet tyrosinase, uten at pigmentcellene skades. For bedre effekt kan stoffet kombineres med A-vitaminsyre. Solkrem med høy solfaktor og beskyttelse mot UVA-stråler, kan redusere pigmenteringen ved soleksponering, men effekten er variabel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg