Melasma
Typisk tilfelle av melasma med avgrensede hyperpigmenterte områder i ansiktet.
Melasma
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Melasma
Pigmentforandringene ved melasma er oftest symmetriske.
Melasma
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Melasma er en hudtilstand med økt pigmentering på soleksponerte hudområder som ansikt og underarmer. Pigmenteringen forsterkes av sol. Tilstanden er vanlig hos kvinner, særlig hos gravide, men kan også sees hos menn. Melasma forekommer i alle folkeslag, men er hyppigst hos asiater og latinamerikanere.

Faktaboks

Uttale
melˈasma
Etymologi

av gresk melas, ‘svart’. Melanose betyr for mye mørkt pigment og omfatter også mange andre tilstander enn melasma

Også kjent som
chloasma, kloasma

Årsaken

Årsaken er ikke klarlagt, men fargeforandringen skyldes at pigmentcellene i huden produserer for mye melanin. Genetiske faktorer har betydning. Hormonell stimulering av pigmentcellene er trolig årsaken hos gravide. Bruk av p-piller kan hos noen kvinner fremkalle melasma. Melasma oppstår ofte uten at den utløsende årsaken er kjent.

Symptomer

Pigmenteringen sees tydeligst i pannen, over kinnbeina og rundt munnen. Pigmenteringen er ofte litt ujevn med et skittenbrunt preg, og blir tydeligere etter soling. Det er typisk at pigmenteringen blir mer synlig etter bare noen minutter i solen. Pigmenteringen varer ofte lenge, selv om en eventuell årsak som p-piller fjernes eller graviditeten er over. På lang sikt vil pigmenteringen bli blekere, men hos noen varer tilstanden i årevis.

Diagnose

Diagnosen stilles på det kliniske bildet og sykehistorien. Hudbiopsi vil vanligvis være unødvendig.

Behandling

Målet med behandlingen er å bleke pigmentet eller redusere melanocyttenes produksjon av melanin. Hydrokinon er et middel som i kremer eller løsninger i konsentrasjoner på 2–5 % kan redusere produksjonen av melanin ved å redusere aktiviteten i enzymet tyrosinase, uten at pigmentcellene skades. For bedre effekt kan stoffet kombineres med A-vitaminsyre. Solkrem med høy solfaktor og beskyttelse mot UVA-stråler, kan redusere pigmenteringen ved soleksponering, men effekten er variabel. Ofte vil selv en liten soleksponering gjøre pigmenteringen synlig. I motsetning til lentigenes, som i noen tilfeller kan forveksles med melasma, er problemet ved melasma ikke at det er for mange melanocytter, men at melanocyttene produserer for mye melanin. Frysebehandling, som er en effektiv behandling ved lentigenes, er derfor uegnet ved melasma. Tvert i mot kan frysebehandling ved melasma stimulere pigmentcellene til økt produksjon av melanin og derved forverre tilstanden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg