Melasma, kloasma, hormonpigmentering, økt brun pigmentering i ansiktet, som forsterkes av sol. Tilstanden er vanlig hos kvinner, særlig hos gravide, men kan også sees hos menn. Melasma forekommer i alle folkeslag, men er hyppigst hos asiater og latinamerikanere.

Årsaken er ikke klarlagt, men fargeforandringen skyldes at pigmentcellene i huden produserer for mye melanin. Hormonell stimulering er trolig årsaken hos gravide. Bruk av p-piller kan hos noen kvinner fremkalle melasma. Melasma oppstår ofte uten at den utløsende årsaken er kjent.

Pigmenteringen sees tydeligst i pannen, over kinnbena og rundt munnen. Pigmenteringen er ofte litt ujevn med et skittenbrunt preg, og blir tydeligere etter soling. Det er typisk at pigmenteringen blir mer synlig etter bare noen minutter i solen. Pigmenteringen varer ofte lenge, selv om en eventuell årsak som p-piller fjernes eller graviditeten er over. På lang sikt vil det bedre seg, men hos noen varer tilstanden i årevis.

Hydroquinon er et middel som i kremer eller løsninger i konsentrasjoner på 2–5 % kan redusere syntesen av melanin ved å redusere aktiviteten i enzymet tyrosinase, uten at pigmentcellene skades. For bedre effekt kan stoffet kombineres med A-vitaminsyre. Solkrem med høy solfaktor og beskyttelse mot UVA-stråler, kan redusere pigmenteringen ved soleksponering, men effekten er variabel.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.