Metanol er den enkleste typen alkohol. Metanol ble tidligere fremstilt ved tørrdestillasjon av tre, derav tilnavnet tresprit.

Metanolforgiftning er en tilstand som kan inntre etter inntak av store mengder metanol. Farlig dose er 7–8 gram, dødelig dose fra 30 gram. Forgiftning med metanol skyldes forveksling med etanol (alkohol), som ikke kan skilles fra denne på smak og lukt. Metanol er billigere enn etanol og har erstattet en andel av alkohol i smuglersprit.

Metanolforgiftninger, av og til med dødelig utgang, har særlig vært sett i den østlige del av Europa. I forbindelse med smuglersaken med metanol i 2002/2003 i Norge ble nærmere 20 metanoldødsfall registrert.

Metanolforgiftning skyldes nedbrytningsproduktene formaldehyd og maursyre. Metanol selv er lite giftig. Særlig maursyre forårsaker en svær syreforgiftning (acidose) og ofte hel eller delvis blindhet hos de som overlever. Døden skyldes lammelse av åndedrettet.

Syreforgiftning (acidose) av ukjent årsak, kombinert med kortpustethet og synsforstyrrelser. Ved sykehusinnleggelse vurderes forhøyet osmolalt gap og/eller aniongap. Ved visse sykehus gjøres også påvisning av metanol og/eller maursyre i blod eller urin. Typiske tegn på skade i synsnerven kan sees med oftalmoskopi.

Symptomer på metanolforgiftning sees 10–30 timer etter inntak. Samtidig bruk av alkohol vil føre til at symptomene kommer senere. Metanol påvirker nervesystemet, men ruseffekten er mye svakere enn for etanol. Initialt sees gjerne slapphet, hodepine, kvalme og magesmerter, senere synsforstyrrelser (tåkesyn) og tungpustethet. I alvorlige tilfeller mister pasienten bevisstheten, og åndedrettet og hjertet lammes. Ved overlevelse sees varige nevrologiske skader og blindhet.

Behandlingsresultatene ved metanolforgiftning er gode hvis det ikke har gått for lang tid etter inntak. Det er derfor viktig at personer som har fått i seg metanol, raskt tar kontakt med sykehus eller Giftinformasjonen. Behandlingen består i å tilføre base for å korrigere syreproduksjonen i kroppen, hindre nedbrytningen av metanol ved hjelp av motgiftene fomepizol eller etanol, eventuelt å «rense blodet» ved dialysebehandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.