Morfea
Morfea fremstår som en flekk der huden føles stivere og hardere enn normal hud. I tillegg vil det være endringer i hudens farge
Morfea
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Morfea

Sjelden variant av morfea som fremstår som et arr.

Morfea
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Morfea er en kronisk hudsykdom som består av en avgrenset brun til perlemorsgrå flekk som har en hardere konsistens enn den normale huden. I flekken er det en endring av bindevevet i lærhuden som blir mer rik på kollagene fibre og derved mindre elastisk, og det blir færre blodkar i vevet.

Faktaboks

Uttale
mˈorfea
Etymologi
av gresk morfe, ‘form’
Også kjent som

lokalisert sklerodermi

I noen tilfeller går forandringene dypere og rammer også underhuden. Spesielt i tidlige faser er det også en betennelsesreaksjon i den påvirkede huden.

Morfea finnes i flere varianter, ofte er den begrenset til én eller to flekker. I andre tilfeller er den mer utbredt og kan ramme flere kroppsdeler. Tilstanden kalles da generalisert morfea. En variant er den lineære formen, som kan gi en langstrakt forandring av huden på en ekstremitet. En sjelden variant kalles «coup de sabre» («sabelhugg») og fremstår som et innsunket arr, gjerne i pannen. I denne varianten har tilstanden ført til svinn av det underliggende vevet.

Årsaker

Det er uklart hva som er årsaken til morfea. En hypotese er at sykdommen skyldes infeksjon av en bakterie. Spesielt er Borrelia mistenkt for å være årsaken, men dette er ikke bekreftet. I en del tilfeller oppstår forandringen etter at huden er utsatt for en skade. Sykdommen opptrer hyppigere i familier som har økt forekomst av autoimmune sykdommer.

Symptomene

Symptomene er hovedsakelig avgrensede brune til perlemorsgrå flekker som har en hardere konsistens enn den normale huden. I tidlig fase kan huden være noe irritert, men vanligvis er huden reaksjonsløs, uten kløe, bare med fargeforandring og endring i konsistensen. Flekkene går ikke tilbake, men etter lang tid blir de gjerne mindre faste. Fargeforandringene vedvarer.

Allmenntilstanden er upåvirket og det er ikke sykelige forandringer i indre organer, til forskjell fra hva som kan være tilfellet ved systemisk sklerodermi, der hudforandringene kan ligne de som sees ved morfea.

Diagnosen

Diagnosen kan som regel stilles bare på grunnlag av funnene fra legeundersøkelsen. Eventuelt må diagnosen bekreftes med hudbiopsi som viser karakteristiske endringer i lærhudens bindevev.

I diagnostikken er det viktig å utelukke at det dreier seg om sklerodermi, som kan være en alvorlig sykdom som også kan angripe indre organer. Hudforandringene ved sklerodermi kan være umulig å skille fra dem som finnes ved morfea.

Behandlingen

Behandlingen er vanskelig. Det finnes ingen effektive midler. Lokale kortisonkremer kan ha en viss effekt i tidlig fase hvis huden er betent. Visse former for lysbehandling kan også forsøkes.

Prognosen

Prognosen ved morfea er god, men hudforandringene vil normalt vedvare og kan representere kosmetiske problemer, ikke minst hvis de er lokalisert til ansiktet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg