morfea

Artikkelstart

Morfea er en kronisk hudsykdom som består av en avgrenset brun til perlemorsgrå flekk som har en hardere konsistens enn den normale huden. I flekken er det en endring av bindevevet i lærhuden som blir mer fiberrik og mindre elastisk, og det blir færre blodkar i vevet. Spesielt i tidlige fasene er det også en betennelsesreaksjon i den påvirkede huden.

Faktaboks

Uttale
mˈorfea
Etymologi
av gresk morfe, ‘form’

Årsaker

Det er uklart hva som er årsaken til morfea. En hypotese er at sykdommen skyldes infeksjon av en bakterie. Spesielt er Borrelia mistenkt for å være årsaken, men dette er ikke bekreftet.

Symptomene

Symptomene er hovedsakelig avgrensede brune til perlemorsgrå flekker som har en hardere konsistens enn den normale huden. I tidlig fase kan huden være noe irritert, men vanligvis er huden reaksjonsløs, uten kløe, bare med fargeforandring og endring i konsistensen. Flekkene går ikke tilbake, men etter lang tid blir de gjerne mindre faste. Brunfargen vedvarer. Vanligvis er det én eller noen få flekker, oftest på kroppen. I enkelte tilfeller kan det være mange og store flekker, og de kan være spredt til flere deler av kroppen. Tilstanden kalles da generalisert morfea. Allmenntilstanden er upåvirket.

Diagnosen

Diagnosen er oftest klar bare på grunnlag av det kliniske funnet, men kan eventuelt bekreftes med hudbiopsi som viser karakteristiske endringer i lærhudens bindevev. En viktig side av diagnostikken er avgrensningen mot sklerodermi, som kan være en alvorlig sykdom som også kan angripe indre organer. Hudforandringene ved sklerodermi kan være umulig å skille fra dem som finnes ved morfea.

Behandlingen

Behandlingen er vanskelig. Det finnes ingen effektive midler. Lokale kortisonkremer kan ha en viss effekt i tidlig fase hvis huden er betent. Visse former for lysbehandling kan også forsøkes.

Prognosen

Prognosen ved morfea er god, men hudforandringene vil normalt vedvare og kan representere kosmetiske problemer, ikke minst hvis de er lokalisert til ansiktet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg