multifaktoriell arv

Multifaktoriell arv, samvirke mellom ett eller flere gener og én eller flere miljøfaktorer slik at den genetiske disposisjonen gjør individet sårbart for miljøfaktorer. Tvillingstudier av misdannelser (se konkordans) gir f.eks. mistanke om multifaktoriell arv ved misdannelser som leppe-kjeve-ganespalte og hjertefeil når det er forskjell i hyppigheten mellom eneggede og toeggede tvillinger, og gjentagelsesrisikoen for søsken og avkom avviker fra det som forventes ved enkeltgensykdommer.

Faktaboks

Uttale
mˈultifaktoriell arv

For de fleste av de sykdommene/misdannelsene som stemmer med definisjonen ovenfor, er så vel de genetiske som de miljømessige faktorene ukjente og under utforsking.

Det antas at omtrent halvparten av alle misdannelser skyldes multifaktoriell arv, og denne arveformen ligger bak mange vanlige sykdommer i voksen alder. Eksempler er høyt blodtrykk, diabetes mellitus type 1 og 2, leddgikt, arteriosklerotisk hjerte- og karsykdom, visse typer psykiatrisk sykdom som schizofreni, og Alzheimers sykdom. Forskning gir mulighet for å utskille enkeltgener av større betydning, men bildet er komplekst selv der man er kommet lengst i kartleggingen, som ved insulintrengende diabetes mellitus (type 1).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg