Multifaktoriell arv, samvirke mellom ett eller flere gener og én eller flere miljøfaktorer slik at den genetiske disposisjonen gjør individet sårbart for miljøfaktorer. Tvillingstudier av misdannelser (se konkordans) gir f.eks. mistanke om multifaktoriell arv ved misdannelser som leppe-kjeve-ganespalte og hjertefeil når det er forskjell i hyppigheten mellom eneggede og toeggede tvillinger, og gjentagelsesrisikoen for søsken og avkom avviker fra det som forventes ved enkeltgensykdommer.

For de fleste av de sykdommene/misdannelsene som stemmer med definisjonen ovenfor, er så vel de genetiske som de miljømessige faktorene ukjente og under utforsking.

Det antas at omtrent halvparten av alle misdannelser skyldes multifaktoriell arv, og denne arveformen ligger bak mange vanlige sykdommer i voksen alder. Eksempler er høyt blodtrykk, diabetes mellitus type 1 og 2, leddgikt, arteriosklerotisk hjerte- og karsykdom, visse typer psykiatrisk sykdom som schizofreni, og Alzheimers sykdom. Forskning gir mulighet for å utskille enkeltgener av større betydning, men bildet er komplekst selv der man er kommet lengst i kartleggingen, som ved insulintrengende diabetes mellitus (type 1).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.