Multifaktoriell arv er samvirke mellom ett eller flere gener og én eller flere miljøfaktorer slik at den genetiske disposisjonen gjør individet sårbart for miljøfaktorer. Tvillingstudier av misdannelser (se konkordans) gir for eksempel mistanke om multifaktoriell arv ved misdannelser som leppe-kjeve-ganespalte og hjertefeil når det er forskjell i hyppigheten mellom eneggede og toeggede tvillinger, og gjentagelsesrisikoen for søsken og avkom avviker fra det som forventes ved enkeltgensykdommer.

Faktaboks

Uttale
mˈultifaktoriell arv

For de fleste av de sykdommene/misdannelsene som stemmer med definisjonen ovenfor er både de genetiske som de miljømessige faktorene ukjente og under utforsking.

Det antas at omtrent halvparten av alle misdannelser skyldes multifaktoriell arv, og denne arveformen ligger bak mange vanlige sykdommer i voksen alder. Eksempler er høyt blodtrykk, diabetes, leddgikt, aterosklerotisk sykdom, visse typer psykiatrisk sykdom som schizofreni og Alzheimers sykdom. Forskning gir mulighet for å utskille enkeltgener av større betydning, men bildet er komplekst selv der man er kommet lengst i kartleggingen, som ved insulintrengende diabetes type 1.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg