Aterosklerose.

Aterosklerose. Figuren viser skjematisk utviklingen av aterosklerose fra den normale arterievegg. Først dannes det «ateromatøse plakk» bestående av fettfylte makrofager (A). Når denne prosessen fortsetter, stimuleres ansamling av betennelsesceller fra blodet og glatte muskelceller fra åreveggens dypere lag (media) (B, C). Disse celler produserer mellomcellesubstanser som dels forkalkes og bidrar til at åreveggen fortykkes og hulrommet for blodsirkulasjonen avtar (D). Skade av cellelaget som skiller den aterosklerotiske årevegg fra blodet, vil raskt føre til blodlevring og eventuell tilstopping av årens hulrom (E).

Av /KF-arkiv ※.

Aterosklerotisk sykdom er sykdom som er forårsaket av aterosklerose. Aterosklerotisk sykdom omfatter de vanligste hjerte- og karsykdommene i den vestlige verden, inkludert Norge.

Faktaboks

Uttale
aterosklerotˈisk sykdom
Etymologi
av gresk athere, ‘grøt, og skleros, ‘hard’

Symptomer

Aterosklerose fører til forsnevring eller svekkelse av pulsåreveggen (arterieveggen), med tendens til dannelse av blodpropp eller brist i denne. Flere organsystemer kan bli påvirket:

Behandlingen

Behandlingen retter seg mot den kliniske tilstanden til hver enkelt pasient, men den bør i tillegg motvirke den aterosklerotiske prosessen med hensyn til den enkeltes risikofaktorer, slik som behandling av høyt blodtrykk, røykestopp, senking av forhøyet kolesterol, kontroll på diabetes og overvekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg