Hjerteveggen
Det fibrøse perikardet ligger ytterst. Deretter kommer to lag med det serøse perikardet med et væskefylt hulrom mellom. Myokardet er hjertets egentlige muskellag. Det er kledd på innsiden med endokard.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Myokard er hjertets muskellag, den egentlige hjertemuskulaturen. Den er på utsiden kledd med et tynt bindevevslag, perikard, på innsiden med endokard.

Faktaboks

Uttale
myokˈard
Etymologi
av gresk: mys, ‘ muskel’, og kardia, ‘hjerte’
Også kjent som

myocard, myokardium

Myokardlaget er den sterkeste delen av hjerteveggen og danner formen på hjertet. Veggtykkelsen kan variere, alt etter kraftytelsen i de enkelte delene av hjertet. Den er relativt tykk og kraftig i hovedkamrene (spesielt venstre side) og tynn i forkamrene. Muskelfibrene omgis av bindevev som særlig på innsiden av hjerteveggen fremstår som tykke muskelbunter eller trabekler (trabeculae carneae), kledd med endokard.

Myokard består av flere lag i ulike deler av hjertet.

Forkamrenes myokard

I forkamrene består myokard av to lag. Det indre laget danner en trabekelstruktur (musculi pectinati). Muskelcellene i forkammerveggen produserer peptidhormonet ANP som blant annet virker inn på blodtrykket og blodvolumet til hjertet når den svake forkammerveggen utvides og strekkes.

Hovedkamrenes myokard

I høyre hovedkammer er det også to lag myokard. I venstre hovedkammer er det imidlertid tre lag:

  • et ytre langsgående som dreier seg i en spiral (vortex cordis) nær hjertespissen (apex cordis),
  • i midten et ringformet lag, og
  • innerst et langsgående lag som også danner papillarmuskulaturen.

Denne tredelingen av myokard i venstre hovedkammer muliggjør en konsentrisk kontraksjon samtidig med at avstanden mellom klaffeplanet og spissen forkortes.

Histologi

Myokard består av en type muskelvev som ellers ikke forekommer andre steder i kroppen og som representerer hjertets ledningssystem. Cellene er litt større enn de vanlige hjertemuskelcellene og kan inndeles i sinusknuten og atrioventrikulærknuten, samt deres ledningsnett His' bunt og Purkinjefibre. Den overordnede styringen har likevel det autonome nervesystemet som tilpasser hjerteaksjonen etter behovet i den individuelle situasjon.

Hjertemuskulaturen er et funksjonelt syncytium, noe som vil si at det fungerer som en enhet uten helt klar grense mellom hver celle. Muskelfibrene er tverrstripet, men er i motsetning til skjelettmuskulaturen forgrenet i et tredimensjonalt nettverk og har sentraltliggende kjerner. Fibrene er forbundet med innskuddskiver (disci intercalati) i endestykkene (neksus, gap junctions), som har betydning for impulsutbredelsen.

Myokard kan fortykkes patologisk (hypertrofi) ved for eksempel lekke hjerteklaffer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (7)

skrev André Stryger

Her er det noe som ikke stemmer: Enten får det hete et myokard, myokardet, eller så får det hete et myokardium, myokardiet. Ikke en blanding som i denne artikkelen. NAOB har et myokard, myokardet.

svarte Halvard Hiis

Hei! Jeg fant en gammel rest i uttale-feltet, hvor det stod myok'ardiet. Rettet den, og kan ikke se at det er flere. Takk for påpekningen. Hilsen Halvard i redaksjonen

svarte Halvard Hiis

Aha. Jeg skal se hva jeg kan få gjort. Hilsen Halvard

svarte André Stryger

I det bildet er det fremdeles inkonsekvent -kardet/-kardiet

svarte Halvard Hiis

Hei igjen. Beklager, det er fort å bli distrahert som leksikonredaktør. Håper det ser greit ut nå.

skrev André Stryger

Eh, nei, nå har inkonsekvensen blitt -kard/-kardium i stedet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg