Bein-trabekler i et gjennomskåret lårbein. Legg merke til hvordan trabeklene følger visse felles "linjer" (her anmerket med farger) som representerer trykket som knokkelen normalt utsettes for (de er "bærere" av personens vekt). Linjene støtter seg til hverandre i tilnærmet rett vinkel. Der hvor knokkelen har rikelig med spongiøs trabekelmasse, er det lite omkringliggende kompakt bein (substantia compacta eller corticalis).

Trabekler er bjelkelignende strukturer i forskjellig vev, slik at dette inndeles i mindre «rom» eller enheter.

Faktaboks

Uttale

trab'ekler

Etymologi
latin trabecula, ‘liten bjelke’, diminutivsform av trabs, ‘bjelke’

Knokler

I knoklene representerer trabeklene tynne beinspiler som flettes sammen i rørknoklenes indre, leddnære områder (substantia spongiosa). Trabeklene støter her sammen i rett vinkel og følger knokkelens trykk- og strekklinjer. De bidrar dermed til å gi knokkelen evne til å motstå belastning, samtidig som vekten reduseres. I mellomrommet mellom trabeklene (tubuli ossei) er det rød beinmarg.

Hjertet

I hjertet kalles de kraftige muskelbuntene på innsiden av hovedkamrene for trabeculae carneae. Disse danner her et uregelmessig, muskulært flettverk.

Øyet

I øyet er det et område med bindevevsflettverk (reticulum trabeculare) i ytterkanten av forkammervinkelen.

Penis

I penis består svamplegemet (corpus cavernosum) av strenger av kollagen, elastiske fibre og glatte muskelceller som sammen kalles trabekler.

Andre organer

I milten, lymfeknutene og i testiklene er trabeklene de bindevevsdragene som utgår fra den fibrøse ytre organkapselen og deler det indre vevet i mindre «rom».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg