trabekler

Bein-trabekler i et gjennomskåret lårbein. Legg merke til hvordan trabeklene følger visse felles "linjer" (her anmerket med farger) som representerer trykket som knokkelen normalt utsettes for (de er "bærere" av personens vekt). Linjene støtter seg til hverandre i tilnærmet rett vinkel. Der hvor knokkelen har rikelig med spongiøs trabekelmasse, er det lite omkringliggende kompakt bein (substantia compacta eller corticalis).

Artikkelstart

Trabekler er betegnelsen på bjelkelignende strukturer i forskjellig vev, slik at dette inndeles i mindre «rom» eller enheter.

Faktaboks

Uttale
trab'ekler
Etymologi
latin trabecula, 'liten bjelke', diminutivsform av trabs, 'bjelke'
  • I knoklene representerer trabeklene tynne beinspiler som flettes sammen i rørknoklenes indre, leddnære områder (substantia spongiosa). Trabeklene støter her sammen i rett vinkel og følger knokkelens trykk- og strekklinjer. De bidrar dermed til å gi knokkelen evne til å motstå belastning, samtidig som vekten reduseres. I mellomrommet mellom trabeklene (tubuli ossei) er det rød beinmarg.
  • I hjertet brukes trabekelbetegnelsen om de kraftige muskelbuntene (trabeculae carneae) på innsiden av hovedkamrene hvor de danner et uregelmessig, muskulært flettverk.
  • I milten, lymfeknutene og i testiklene er trabeklene betegnelsen på de bindevevsdrag som utgår fra den fibrøse ytre organkapselen og deler det indre vevet i mindre «rom».
  • Også i øyet brukes trabekelbetegnelsen om et område med bindevevsflettverk (reticulum trabeculare) i ytterkanten av forkammervinkelen.
  • I penis består svamplegemet (corpus cavernosum) av strenger av kollagen, elastiske fibre og glatte muskelceller som sammen kalles trabekler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg