Nøytropen feber, febril nøytropeni, er feber hos pasienter som har lavt antall nøytrofile granulocytter (under 0,5 x 109/L) i blod. Nøytrofile er en undergruppe av hvite blodceller som er viktige spesielt i forsvaret mot bakterier. Tilstanden ses ikke sjelden hos pasienter som får cellegiftbehandling.

Det er viktig at pasienter som kan være immunsupprimerte på grunn av cellegiftbehandling henvises til sykehus som øyeblikkelig hjelp ved feber for å ta blodprøve for å utelukke nøytropeni. Feber i denne sammenhengen defineres ofte som temperatur over eller lik 38,3 grader målt rektalt (i endetarmsåpningen) ved en enkelt temperaturmåling, ved vedvarende temperatur over eller lik 38,0 grader i mer enn en time eller ved frostanfall. Feber kan hos denne pasientgruppen være eneste tegn på en alvorlig infeksjon.  

Febril nøytropeni kan være en livstruende tilstand, og det er derfor viktig å komme i gang raskt med bredspektret antibiotikabehandling. Før oppstart skal det tas nødvendige mikrobiologiske prøver fra minimum blod (perifer vene), hals, urin og eventuelt sentralt venekateterløp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.