nøytropen feber

Artikkelstart

Nøytropen feber, febril nøytropeni, er feber hos pasienter som har lavt antall nøytrofile granulocytter (under 0,5 x 109 per liter) i blodet. Nøytrofile er en undergruppe av hvite blodceller som er spesielt viktige i forsvaret mot bakterier. Tilstanden ses ikke sjelden hos pasienter som får cellegiftbehandling.

Symptomer og funn

Det er viktig at pasienter som kan være immunsupprimerte på grunn av cellegiftbehandling henvises til sykehus som øyeblikkelig hjelp ved feber for å ta blodprøve for å utelukke nøytropeni. Feber i denne sammenhengen defineres ofte som temperatur over eller lik 38,3 °C målt rektalt (i endetarmsåpningen) ved en enkelt temperaturmåling, ved vedvarende temperatur over eller lik 38,0 °C i mer enn en time eller ved frostanfall. Feber kan hos denne pasientgruppen være eneste tegn på en alvorlig infeksjon.

Behandling

Febril nøytropeni kan være en livstruende tilstand, og det er derfor viktig å komme i gang raskt (innen en time) med bredspektret antibiotikabehandling. Før oppstart skal det tas nødvendige mikrobiologiske prøver fra minimum blod (perifer vene), hals, urin og eventuelt sentralt venekateterløp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg