Naprapati er en behandlingsform som tar sikte på å normalisere tilstander i bevegelsesapparatet. Naprapati er nært beslektet med fysioterapi, osteopati og kiropraktikk. Effekt og bivirkninger av naprapati er lite dokumentert (2006).

Naprapater er siden mai 2022 offentlig godkjent helsepersonell.

Utbredelse

Behandlingsformen brukes en del innen idrettsmedisin og bedriftshelsetjenesten. Behandlingen varierer avhengig av smertens karakter og lokalisasjon og omfatter massasje, muskeltøyning, manipulasjon av ledd og behandling av triggerpunkter (hypersensitive punkter i muskler) med pressur (trykk). Pasienten får råd om treningsøvelser og tøyning.

En behandlingsserie består oftest av tre til seks behandlinger, færre ved akutte skader. Bivirkninger antas å være de samme som ved kiropraktikk, men i mindre omfang.

Filosofi

Naprapati kommer opprinnelig fra USA og har utspring i kiropraktikken. Naprapatene fokuserer på hele muskel-skjelettsystemet inklusive knokler, ledd, muskler og sener. Naprapaten kombinerer ortopedisk manuell medisin med spesifikk kunnskap om kroppens muskler, skjelett, ledd og nervesystem.

Utdannelse

Utdanningen tar fire år og finner sted ved skoler i Sverige, Finland og USA. I Sverige og Finland har naprapatene et femte turnusår, offentlig godkjenning og er en del av det etablerte helsevesen.

Norges Naprapat Forbund ble dannet i 1993, har 120 medlemmer (2006) og krever godkjent utdanning for medlemskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg