Naprapati, manuell behandlingsform som tar sikte på å normalisere tilstander i bevegeapparatet. Naprapati er nær beslektet med manuell fysioterapi, osteopati og kiropraktikk.

Naprapati kommer opprinnelig fra USA og har utspring i kiropraktikken. Naprapatene fokuserer hele skjelettet inklusive ledd, muskler og sener. Naprapati brukes til forebygging og behandling av lidelser muskelskjelettapparatet. Naprapaten kombinerer ortopedisk manuell medisin med spesifikk kunnskap om kroppens muskler, skjelett, ledd og nervesystem.

Behandlingsformen brukes en del innen idrettsmedisin og bedriftshelsetjenesten. Behandlingen varierer avhengig av smertens karakter og lokalisasjon og omfatter massasje, muskeltøyning, manipulasjon av ledd og behandling av triggerpunkter (hypersensitive punkter i muskler) med pressur (trykk). Pasienten får råd om treningsøvelser og tøyning. En behandlingsserie består oftest av tre til seks behandlinger, færre ved akutte skader. Bivirkninger antas å være de samme som ved kiropraktikk, men i mindre omfang. Effekt og bivirkninger av naprapati er lite dokumentert (2006).

Utdanningen tar fire år og finner sted ved skoler i Sverige, Finland og USA. I Sverige og Finland har naprapatene et 5. turnusår, offentlig godkjenning og er en del av det etablerte helsevesen. I Norge er naprapati betraktet som alternativ behandling (2006). Norges Naprapat Forbund ble dannet i 1993, har 120 medlemmer (2006) og krever godkjent utdanning for medlemskap.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.