naprapati

Artikkelstart

Naprapati er en manuell behandlingsform som tar sikte på å normalisere tilstander i bevegelsesapparatet. Naprapati er nært beslektet med manuell fysioterapi, osteopati og kiropraktikk. Effekt og bivirkninger av naprapati er lite dokumentert (2006).

Behandlingsformen brukes en del innen idrettsmedisin og bedriftshelsetjenesten. Behandlingen varierer avhengig av smertens karakter og lokalisasjon og omfatter massasje, muskeltøyning, manipulasjon av ledd og behandling av triggerpunkter (hypersensitive punkter i muskler) med pressur (trykk). Pasienten får råd om treningsøvelser og tøyning. En behandlingsserie består oftest av tre til seks behandlinger, færre ved akutte skader. Bivirkninger antas å være de samme som ved kiropraktikk, men i mindre omfang.

Naprapati kommer opprinnelig fra USA og har utspring i kiropraktikken. Naprapatene fokuserer på hele skjelettet inklusive ledd, muskler og sener. Naprapaten kombinerer ortopedisk manuell medisin med spesifikk kunnskap om kroppens muskler, skjelett, ledd og nervesystem.

Utdanningen tar fire år og finner sted ved skoler i Sverige, Finland og USA. I Sverige og Finland har naprapatene et femte turnusår, offentlig godkjenning og er en del av det etablerte helsevesen. I Norge er naprapati betraktet som alternativ behandling (2006). Norges Naprapat Forbund ble dannet i 1993, har 120 medlemmer (2006) og krever godkjent utdanning for medlemskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg