Nefrotoksisitet er skade av nyrene forårsaket av ytre agens, som for eksempel en giftig substans eller en substans som i stor nok dose kan skade nyrene hos disponerte individer. Diagnosen stilles som regel på mistanke og ved eksklusjon av andre årsaker.

Agens

Det giftige er som oftest legemidler, men kan også være giftstoffer (toksiner) i sopp, tungmetaller og så videre. Vanlige legemidler som antibiotika, smertestillende midler og enkelte kreftlegemidler kan skade nyrene, særlig ved høy dosering over lang tid.

Virkningsmekanisme

Den giftige substansen kan skade cellene i selve filtrasjonsenheten (glomerulus), men mer vanlig er det at cellene i støttevevet og rørsystemet skades og dør. Nefrotoksisitet kan lede til akutt nyreskade, som kan gå helt tilbake når den toksiske substansen fjernes, men kan også lede til kronisk nyresykdom med irreversibelt tap av nyrefunksjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg