Neglrotbetennelse
Neglerotbetennelse preges ofte av rødhet, smerte og hevelse rundt neglroten.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Neglerotbetennelse er betennelse i neglefolden. Tilstanden er ganske vanlig, særlig blant personer som har vått arbeid, som pleiere, kokker og renholdsarbeidere.

Faktaboks

Også kjent som

paronychi, paronyki

Årsak

Årsaken er som oftest for stor belastning på huden på hendene slik at huden uttørres og mister sin elastisitet. Neglebåndet blir borte og neglefolden åpner seg. Dermed kan sopp og bakterier trenge ned i folden. Betennelsen skyldes en blandingsinfeksjon med opportunistiske mikroorganismer, som soppen Candida albicans, og bakteriene Staphylococcus aureus og Pseudomonas. Neglerotsbetennelse kan også være bivirkning av medikamenter, spesielt acitretin, og kan være et uttrykk for en hudsykdom, for eksempel psoriasis.

Symptomer

Symptomene er rødhet, hevelse og eventuelt smerter i huden som omgir neglen. Den ytterste delen av neglbåndet (cuticula) mangler. En eller flere negler er angrepet. Tilstanden er ofte kronisk og kan da medføre forstyrrelser i neglveksten, i form av tversgående furer og grønnbrun misfarging av neglen.

Behandling

Infeksjoner behandles med antimikrobielle midler, oftest lokalt. Infeksjonen kommer ofte tilbake hvis det ikke gjøres noe med den egentlige årsaken, som er den åpne neglefolden. Hvis årsaken er et medikament, må avslutning av den aktuelle behandlingen vurderes. I tilfeller der neglerotsbetennelsen er uttrykk for en underliggende sykdom, må behandlingen rette seg mot denne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg