Nyrekreft er kreftsvulster som vokser ut fra selve nyrevevet, og ikke fra nyrebekkenet, som har et helt annet forløp og prognose.

Faktaboks

Også kjent som
cancer renis

Forekomst

Forekomsten av nyrekreft har steget jevnt siden 2010-tallet, og menn rammes over dobbelt så ofte enn kvinner. De fleste (60 %) oppdages med lokal sykdom, og ca. 12 % med fjernmetastaser (spredning). Median alder ved diagnose er 67 år.

Symptomer

Langt de fleste svulstene oppdages tilfeldig, og gir derfor ikke symptomer. Svulster som er mer avanserte, kan gi smerter i nyreområdet og blod i urinen. Andre symptomer kan være anemi (lav blodprosent), forhøyet senkingsreaksjon (SR) og vekttap. Opp mot 70 % oppdages tilfeldig i forbindelse med annen billedundersøkelse.

Nyrekreft deles inn i hovedsakelig tre typer: klarcellet, papillært og kromofobt karsinom. Disse har forskjellige prognoser.

Behandling

Man skiller mellom lokalisert og metastatisk nyrekreft. Lokalisert kreft befinner seg utelukkende i nyren, og behandlers ved at selve svulsten fjernes. Så langt det er mulig, ønsker man å bevare nyren, da dette gir bedre langtidsoverlevelse. I tilfeller der svulsten er kommet lenger, kan det umulig å bevare nyren, som da må fjernes i sin helhet (nefrektomi).

Mindre svulster (<3 cm) kan også behandles med termal ablasjon, som er varmebehandling av svulsten. Dette er en mer skånsom metode, men som kan innebære økt tilbakefallsrisiko. Ablasjon tilbys i første rekke eldre pasienter, og pasienter med bare én nyre.

Svulster med spredning (metastaser) trenger ofte cellegiftbehandling og/eller immunterapi, i tillegg til kirurgi. Behandling av metastatisk nyrekreft er en høyspesialisert oppgave, og alle slike tilfeller må enkeltvis diskuteres i multidisiplinære fagmøter (MDT-møter) for å komme frem til beste behandlingsmåte.

Prognose

Prognosen er naturligvis avhengig av hvilket stadium svulsten var i ved behandling. Mindre svulster som er fjernet i sin helhet har utmerket prognose, med 92 % 5-årsoverlevelse. Generelt har det vært en jevn økning i overlevelse av nyrekreft de siste 50 årene i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg