Overtrykkskammer.

Overtrykkskammer. Skisse av overtrykkskammer med to rom: behandlingskammer og trykksluse. Begge rom har dører som blir lufttette når de stenges, og kan tilføres gass under trykk, slik at begge kamrene kan settes under det ønskede overtrykk. Ved å stenge den indre døren når personer skal passere mellom slusen og utsiden, og åpne den indre døren bare når slusetrykket er likt trykket i behandlingskammeret, kan personalet komme inn i og ut av overtrykkskammeret uten at trykket i behandlingskammeret endres.For at man skal kunne oppholde seg i kammeret over lengre tid, må kammeret enten ha ventilasjonsanlegg, eller være utstyrt med CO2-absorbere og oksygentilførsel. Det har også en sluse for utstyr, medikamenter m.m. innebygd i veggen, og har telefon eller toveis radioforbindelse med personalet utenfor kammeret. Inne i behandlingskammeret er det målere som viser lufttrykket (atmosfæretrykket), samt konsentrasjonen av oksygen og CO2. Kammeret har også separate uttak for oksygen, som gjør det mulig å gi høye oksygenkonsentrasjoner gjennom maske eller lignende til pasienten uten at oksygenkonsentrasjonen i kammeret endres vesentlig.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Overtrykkskammer er et lufttett rom som kan settes under trykk som er høyere enn atmosfæretrykket. Kamrene kan være store og stasjonære og tåle overtrykk tilsvarende flere hundre meters dyp, eller små og transportable enheter som er beregnet på bare 1–2 atmosfærers overtrykk.

Dykkerulykker

Man bruker overtrykkskammer først og fremst i forbindelse med dykking og behandling av dykkerulykker. Behandlingseffekten ved dykkerulykker skyldes at gassbobler som dannes i blod eller vev under for rask oppstigning, blir mindre når kroppen igjen settes under trykk. Behandlingen gjenoppretter blodsirkulasjonen der den er avstengt av luftbobler og minsker trykket av gassbobler i vev. Luften i boblene tas etter hvert opp i blodet og skilles ut gjennom lungene. Høye lufttrykk vil dessuten øke oksygentrykket i blodet. Hvis man tilsetter ekstra oksygen (se oksygenbehandling), kan oksygentrykket bli så høyt at selv vevsområder med svært dårlig blodsirkulasjon, får nok oksygen.

Andre sykdommer og infeksjoner

Det økte oksygentrykket som man oppnår ved overtrykksbehandling, brukes av og til når man skal behandle visse andre sykdommer (noen typer bein-nekrose og sår som ikke vil gro). Man forsøker også noen ganger å behandle alvorlige infeksjoner med bakterier som drepes av høye oksygentrykk med opphold i overtrykkskammer. Pasienter med alvorlig karbonmonoksidforgiftning (CO-forgiftning) behandles i en del tilfeller også på denne måten.

Komplikasjoner

Noen overtrykkskamre er utstyrt slik at også svært dårlige og respiratoravhengige intensivpasienter kan behandles der. Når man gir ekstra oksygentilskudd i overtrykkskammer, er det fare for oksygentoksisitet, først og fremst som påvirkning av hjernen og kramper. Man må derfor bare gi høye oksygenkonsentrasjoner ved overtrykksbehandling i korte perioder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg