Oksygentoksisitet er en samlebetegnelse på skadelige effekter på organismen som skyldes høyt oksygentrykk i lunger eller blod. Kontinuerlig innånding av 100 prosent oksygen i mange timer gir sårhetsfølelse i brystet og en lavgradig betennelsesreaksjon i luftveienes slimhinner hos mennesker. Forsøksdyr (som rotter og mus) som puster 100 prosent oksygen i flere dager, utvikler alvorlig og ofte dødelig lungesvikt (lungeødem). Enkelte cellegifter som brukes i kreftbehandling (for eksempel bleomycin) øker oksygentoksisiteten i lungene hos mennesker.

Faktaboks

Uttale
oksygˈentoksisitˈet
Også kjent som
oksygenforgiftning, hyperoksi

Innånding av 100 prosent oksygen ved økt barometertrykk (fra cirka 2 atmosfærer og oppover under dykking eller i overtrykkskammer), kan føre til svært høye gasstrykk av oksygen i blodet, noe som kan påvirke hjernecellene og forårsake bevisstløshet og kramper. Den toksiske effekten skyldes antagelig at økt oksygenmengde fører til økt produksjon av oksygenforbindelser (reaktive oksygenintermediater eller oksygenradikaler, for eksempel hydrogenperoksid, H2O2) som lett kan skade celler. En spesiell type oksygentoksisitet kan sees hos nyfødte (oftest for tidlig fødte), hvor høyt oksygentrykk i blodet kan føre til øyeskade, retrolental fibroplasi (prematuritetsretinopati).

Behandling

Da de toksiske effektene på hjernen og øynene oppstår som følge av for høyt oksygentrykk i blodet, består behandlingen i å redusere konsentrasjonen av oksygen i innåndingsluften, slik at oksygentrykket i blodet blir normalt. Det kan være vanskelig å unngå toksiske effekter på lungene hvis ønsket om å redusere oksygeninnholdet i innåndingsluften hos pasienter med lungesvikt kommer i konflikt med behovet for å opprettholde et tilstrekkelig oksygeninnhold i blodet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg