Oksygentoksisitet, samlebetegnelse på skadelige effekter på organismen som skyldes høyt oksygentrykk i lunger eller blod. Kontinuerlig innånding av 100 % oksygen i mange timer gir sårhetsfølelse i brystet og en lavgradig betennelsesreaksjon i luftveienes slimhinner hos mennesker. Forsøksdyr (som rotter og mus) som puster 100 % oksygen i flere dager, utvikler alvorlig og ofte dødelig lungesvikt (lungeødem). Enkelte cellegifter som brukes i kreftbehandling (f.eks. bleomycin) øker oksygentoksisiteten i lungene hos mennesker.

Innånding av 100 % oksygen ved økt barometertrykk (fra ca. 2 atmosfærer og oppover under dykking eller i overtrykkskammer), kan føre til svært høye gasstrykk av oksygen i blodet, noe som kan påvirke hjernecellene og forårsake bevisstløshet og kramper. Den toksiske effekten skyldes antagelig at økt oksygenmengde fører til økt produksjon av oksygenforbindelser (reaktive oksygenintermediærer eller oksygenradikaler, f.eks. hydrogenperoksid, H2O2) som lett kan skade celler. En spesiell type oksygentoksisitet kan sees hos nyfødte (oftest for tidlig fødte), hvor høyt oksygentrykk i blodet kan føre til øyeskade, retrolental fibroplasi (se prematuritetsretinopati).

Da de toksiske effektene på hjerne og øyne oppstår som følge av for høyt oksygentrykk i blodet, består behandlingen i å redusere konsentrasjonen av oksygen i innåndingsluften, slik at oksygentrykket i blodet blir normalt. Det kan være vanskelig å unngå toksiske effekter på lungene hvis ønsket om å redusere oksygeninnholdet i innåndingsluften hos pasienter med lungesvikt kommer i konflikt med behovet for å opprettholde et tilstrekkelig oksygeninnhold i blodet (se ARDS, lungeshunt, oksygenbehandling).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.