P-plaster er et tynt, mykt plaster som fungerer som et hormonelt prevensjonsmiddel. Plasteret inneholder små mengder av gestagen og østrogen og er et kombinasjonspreparat på lik linje med p-piller. Hormonene er innbakt i plasterets klebemasse og kommer inn i blodsirkulasjonen gjennom huden. Det fører til en jevn konsentrasjon av legemiddelet i blodet.

Bruksmåte

Ved oppstart i løpet av de fem første dagene av menstruasjonen, er kvinnen sikker mot graviditet fra første dag. Dersom hun starter senere i syklus er hun ikke sikker før etter syv dager.

Tradisjonell bruk av p-plaster

Plasteret kan festes på utsiden av overarmen, på magen, rumpa eller øvre del av rygg/bryst (aldri på brystene). Huden må være ren, tørr og hel. Plasteret skiftes én gang per uke, på samme ukedag, i tre uker. I 4. uke som er plasterfri, vil kvinnen få en blødning.

Kontinuerlig bruk av plaster

Den plaster og hormonfrie uka ved tradisjonell bruk av plasteret fører vanligvis til en bortfallsblødning som er mindre enn en normal menstruasjon. Medisinsk sett er det ingen fordeler med hormonfrie uker og blødninger hver 4. uke. Kvinnen kan derfor bytte p-plaster hver syvende dag (uten plasterfri uke) til hun begynner å blø, og så ta fire–syv dagers pause, før hun setter på et nytt plaster. Et annet alternativ er bytte plaster ukentlig to–tre måneder i strekk før en hormonfri uke.

Brukslengde

Det er ingen øvre grense for hvor lenge en kvinne kan bruke p-plaster. Langvarig bruk er ikke assosiert med økt risiko for komplikasjoner eller nedsatt fertilitet.

Bivirkninger

Vanlige, men ufarlige bivirkninger kan være kvalme, irritert hud under plasteret, hodepine, ømme bryster, blødningsforstyrrelser, humørforandringer, nedsatt seksuell lyst, og vektøkning.

De alvorlige bivirkningene er sjeldne. De inkluderer økt risiko for hjerte- og karsykdommer og økt risiko for brystkreft. Kvinner med andre årsaker til øket risiko for dette anbefales derfor ikke å benytte denne formen for prevensjon.

Vektgrense

Overvekt er sterkt assosiert med hjerte- og karsykdom (hjerteinfarkt og hjerneslag) og blodpropp. P-plaster øker denne risikoen ytterligere og kvinner med BMI over 35 bør derfor ikke bruke slike kombinasjonspreparater.

Aldersgrense

Det er ingen nedre aldersgrense for å starte med p-piller som prevensjon, men det er ikke indikasjon for å begynne før etter inntrådt menarke.

Særlig risikoen for hjerte- og karsykdommer øker med alderen. Samtidig bruk av p-plaster kan også øke denne risikoen. Kvinner over 35 år med tilleggsrisiko for hjerte- og karsykdom (røyking, overvekt, diabetes, hyperlipidemi og arvelig belastning for hjerte- og karsykdom) bør derfor ikke bruke p-plaster.

Gitt at det ikke har oppstått tilleggsrisiko for hjerte- og karsykdom, kan p-plaster brukes hos kvinner opp til 50 år. Etter fylte 50 år anbefales kvinner å bytte til et gestagenpreparat eller til hormonfri prevensjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg