Fentanyl
Fentanyl er et sterktvirkende legemiddel som brukes i smertebehandling.
Fentanyl

Fentanyl er et sterktvirkende, syntetisk opioid, som benyttes i smertebehandling. Fentanyl er 75–100 ganger sterkere enn morfin, og har raskere innsettende effekter og bivirkninger enn morfin.

Faktaboks

Uttale
fentanˈyl

De mest alvorlige bivirkningene av fentanyl er dyp søvn, ufrie luftveier og pustestans. Ved overdose er det viktig å sørge for frie luftveier og gi generell førstehjelp. Motgiften til fentanyl er nalokson.

Legemidlet ble for første gang fremstilt i 1960. Medisinsk fentanyl til injeksjon er ferdig fortynnet i ampuller, men medisinske hudplastre med fentanyl kan inneholde store totalmengder som kan gi livstruende overdose hvis et slikt plaster svelges.

Fentanyl fremstilles også som hvitt pulver til illegalt rusbruk, noe som er meget farlig på grunn av den kraftige potensen (styrke per milligram) hvis det ikke fortynnes kraftig ut før bruk. Illegalt fentanyl er i dag den hyppigste årsaken til overdosedødsfall i USA, men dette er sjeldent i Norge.

Bruk

Fentanyl brukes til å dempe sterke smerter, opprinnelig sammen med sovemidler i forbindelse med generell anestesi (narkose). Legemidlet brukes også som smertelindring hos intensivpasienter, samt ved sterke, akutte smerter og kroniske smerter.

Fentanyl gis først og fremst som intravenøs injeksjon, men finnes også i form av nesespray eller sugetabletter til bruk ved akutt smerte. Det finnes dessuten plastre med fentanyl til bruk ved sterke kroniske smerter. Fentanyl kan gis epiduralt eller spinalt for å oppnå sterk smertelindring med mindre samtidig tretthet og bivirkninger enn annen type dosering.

Ved intravenøs injeksjon oppnås maksimal effekt innen 2–5 minutter. Det har en effektvarighet på 15–60 minutter etter mindre enkeltdoser, mens ved gjentatt bruk og større doser kan den smertelindrende effekten vare i 3–10 timer.

Bivirkninger

Fentanyl har stort sett de samme bivirkningene som andre opioider, som morfin og heroin, men er spesielt fryktet i sammenheng med misbruk og overdose. Dette på grunn av sine raskt innsettende effekter og kraftige potens: med dyp søvn, ufrie luftveier og pustestans, som resulterer i oksygenmangel til hjernen og hjertet, med eventuelt død til følge.

Redusert pustefrekvens (færre enn ti pust per minutt), små pupiller og kraftig tretthet (ingen reaksjon på vanlig tiltale) er faresignaler som tyder på overdose.

Øvrige vanlige bivirkninger ved normale, smertelindrende doser er kvalme, svimmelhet, rus, forstoppelse, kløe og redusert søvnkvalitet.

Antidot

Alvorlige bivirkninger kan reverseres ved intravenøs, eventuelt nasal, bruk av opioid-antagonisten nalokson. Hos en pasient med ufri luftvei eller pustestans kort tid etter overdose med fentanyl, kan riktig utført førstehjelp med munn-til-munn eller maskeventilasjon opprettholde livsfunksjoner til man har fått gitt motgiften nalokson.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg