Pustemuskel er en del av skjelettmuskulaturen som virker ved lungeventilasjonen, det vil si innåndingen (inspirasjonen) og utåndingen (ekspirasjonen). Musklene som sørger for innånding kalles inspirasjonsmuskler, mens musklene som er med i utånding kalles ekspirasjonsmuskler. Pustemusklene kan påvirkes av viljen, men kan også fungere autonomt, for eksempel når man sover.

Man har flere og kraftigere inspirasjonsmuskler enn ekspirasjonsmuskler. Det skyldes at inspirasjonen som regel krever større muskelarbeid enn ekspirasjonen, som ofte kan foregå tilnærmet passivt ved tyngdekraftens innvirkning på ribbena.

Mellomgulvet (diaphragma) er den viktigste inspirasjonsmuskelen. Den er en kuppelformet muskelplate med et senete midtparti. Muskelfibrene fester seg langs brystkassens nedre kant. Når de trekker seg sammen, vil muskelkuppelen avflates og øke volumet i brysthulen. Derved minsker trykket, slik at luften suges inn.

Aksessoriske respirasjonsmuskler er hjelpemuskler som ikke tar del i den rolige, normale åndingen, men som etter behov bidrar til å løfte ribbena og øke thoraxvolumet. De viktigste hjelpemusklene er trappemusklene (musculi scaleni) mellom halsvirvlene og de øverste ribbena, de ytre mellomribbemusklene (musculi intercostales externi), den lille brystmuskelen (musculus pectoralis minor) fra skulderbladet til brystkassens fremside, samt den bakre og øvre sagmuskelen (musculus serratus posterior superior).

Ved ekspirasjonen fungerer musklene ved å redusere volumet og øke trykket i brysthulen, det vil si motsatt det som skjer ved inspirasjon. Dette skjer mest passivt ved at tyngdekraften får ribbensbuene til å senke seg.

Den rette bukmuskelen (musculus rectus abdominis) bidrar til ekspirasjonen ved at den øker trykket i bukhulen, slik at mellomgulvet presses opp i brysthulen igjen. Den rette bukmuskelen er derfor den viktigste muskelen ved forsert ekspirasjon, for eksempel ved hoste.

Andre viktige ekspirasjonsmuskler er de indre mellomribbemusklene (musculi intercostales interni) og den bakre, nedre sagmuskelen (musculus serratus posterior inferior).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

31. mars 2016 skrev Edith Nordtorp

Vet noen hva respirasjonsmuskel er på engelsk?

1. april 2016 svarte Erik Bolstad

De kalles som regel Muscles of respiration

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.