Buegangene i det indre øret
Rotatorisk svimmelhet kan utløses av å snu seg rundt flere ganger og deretter bråstoppe. Dette skyldes bevegelse av væske gjennom buegangene i det indre øret. Bevegelsen fører til avbøyning av en føler (cupula) som sitter på toppen av sanseceller (hårceller) i buegangen.
Buegangene i det indre øret
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Rotatorisk svimmelhet er en type svimmelhet med følelse av at alt snurrer rundt. Følelsen er ofte ledsaget av ustøhet, kvalme og ufrivillige øyebevegelser (nystagmus). Rotatorisk svimmelhet kan være en normal reaksjon på uvante bevegelser eller et symptom på sykdom.

Faktaboks

Også kjent som

(gyratorisk) vertigo

Rotatorisk svimmelhet hos friske

Friske personer kan oppleve rotatorisk svimmelhet ved å snu seg rundt flere ganger og deretter stoppe brått. Man opplever da en følelse av å rotere i motsatt retning. Følelsen varer i noen sekunder, og er ledsaget av ustøhet og ufrivillige øyebevegelser (nystagmus). Man kan også oppleve kvalme.

Illusjonen av å rotere skyldes at hodebevegelsene setter i gang væskestrøm i buegangene i labyrinten i det indre øret. Buegangene er konstruert for å registrere raske hoderotasjoner som typisk varer mindre enn ett sekund. Når rotasjonen fortsetter i flere sekunder og deretter stopper brått, fortsetter væsken å strømme i buegangen i noen få sekunder. Hjernen tror da at hodet roterer i motsatt retning og utløser de ovennevnte responsene (følelse av å rotere, ustøhet, nystagmus og kvalme).

Rotatorisk svimmelhet utløses også dersom man skyller øregangen med kaldt eller varmt vann, og dette metoden brukes for å undersøke funksjonen i balanseorganet (kalorisk prøve).

Rotatorisk svimmelhet ved sykdom

Rotatorisk svimmelhet kan oppstå plutselig og uventet ved sykdommer i balanseorganet i det indre øret, i balansenerven og i hjernen. Mange av disse sykdommene er ufarlige, men plagsomme, som ved krystallsyke, vestibularisnevritt og Menières sykdom. En sjelden gang kan rotatorisk svimmelhet være forårsaket av sykdommer i hjernen, som hjerneslag, hjernesvulst eller multippel sklerose (MS).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg