Den antatte årsaken til vestibularisnevritt er reaktivering av herpes simplex-virus som finnes latent i balansenerven etter tidligere smitte. Herpes simplex-virus er årsak til munnsår og forkjølelsessår, og en stor andel av befolkningen smittes av dette viruset i løpet av barndommen. Når man først er smittet, vil viruset etter hvert gå over i en hvilende tilstand der virusets arvestoff (DNA) befinner seg i nerveganglier i hodet. Viruset kan fra tid til annen blusse opp og blant annet gi forkjølelsessår. Studier har påvist DNA fra herpes simplex-virus i gangliet til balansenerven hos mennesker. Undersøkelser av balansenerven til avdøde som har hatt vestibularisnevritt viser skader på nerven som ligner dem man ser etter virusinfeksjoner. Dette er noen av grunnene til at man antar at dette viruset kan være årsaken til vestibularisnevritt.
Balansenerven står i forbindelse med sentre i hjernen som oppfatter hodebevegelser, kontrollerer balanse og øyebevegelser samt utløser brekninger (brekningssenteret i hjernestammen). Aktiviteten (impulsfrekvensen) i balansenerven på høyre og venstre side forteller hjernen om hodet står i ro eller er i bevegelse, samt hvilken stilling hodet befinner seg i. Når hodet for eksempel roterer mot høyre, øker impulsfrekvensen i balansenerven på høyre side, mens frekvensen på venstre side avtar. Hvis balansenerven på en side lammes, oppleves dette på samme måte som om hodet kontinuerlig roterer mot den andre siden. Samtidig oppstår ufrivillige øyebevegelser i form av nystagmus som slår mot den friske siden, falltendens mot den syke siden samt kvalme og brekninger.
Grunnen til at symptomene går over, er at nervecellene i balansekjernene i hjernestammen på den skadede siden etter en stund gjenopptar sin hvileaktivitet. Denne mekanismen kalles sentral vestibulær kompensasjon. I tillegg er trening og fysisk aktivitet viktig for at symptomene skal gå over raskest mulig.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.