Sekretin er et peptidhormon med flere ulike virkninger. Hormonet produseres i spredte endokrine celler som finnes hovedsakelig i tolvfingertarmen og i øvre del av det neste avsnittet av tynntarmen (jejunum).

Faktaboks

Uttale
sekretˈin
Etymologi
av sekret

Oppbygging og virkning

Sekretin er bygd opp av 27 aminosyrer og ligner på glukagon, vasoaktivt intestinalt peptid (VIP) og veksthormonfrigjørende hormon. Hormonet frigjøres til blodet når innholdet i tolvfingertarmen har pH lavere enn 4, men det er sjelden at det blir så surt som dette. I bukspyttkjertelen stimulerer sekretin utskillelsen av en basisk væske som virker nøytraliserende på magesyren. I tillegg kan produksjonen av magesyre hemmes direkte. Ved faste er det høye nivåer av sekretin, og dette kan ha en beskyttende effekt fordi det da blir produsert mindre magesyre og man har dermed redusert tendens til sårdannelse i tolvfingertarmen.

Historikk

Sekretin var det første av organismens hormoner som ble identifisert. Eksistensen, frigjøringen og virkningen av hormonet ble påvist allerede i 1902 av de engelske fysiologene William Bayliss (1860–1924) og Ernest Henry Starling (1866–1927).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Marit Lippestad

Tolvfingertarmen er det samme som øvre del av tynntarmen, og det er derfor misvisende å skrive "tolvfingertarmen og øvre del av tynntarmen". Ellers en fin artikkel!

svarte Jens Petter Berg

Takk for tilbakemelding. Det har du helt rett i og artikkelen er rettet opp.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg