småmark

Artikkelstart

Småmark er det samme som barneorm, Enterobius vermicularis. Infestasjon med denne ormen er veldig vanlig. Hunnen legger sine egg i nederste del av endetarmen eller på huden utenfor endetarmsåpningen. Eggene, som ikke er synlige med det blotte øye, overføres til barnets munn ved at barnet klør seg. Dermed vil barnet stadig infisere seg selv på nytt.

Faktaboks

Også kjent som
barnemark, barneorm oxyuriasis, oxyuris, småorm springmark, springorm

Symptomer og tegn

Hovedsymptomet er kløe rundt endetarmsåpningen, spesielt om kvelden og natten. Noen kan også få magesmerter, irritabilitet og slapphet, eventuelt også søvnløshet på grunn av kløen. Infestasjonen fører ikke til alvorlig sykdom.

Diagnose

Diagnosen stilles ved påvisning av marken eller markeegg i avføringen og i og omkring endetarmsåpningen. Eggene kan fanges opp ved å legge limsiden av vanlig limbånd inn mot endetarmsåpningen om morgenen. De kan deretter studeres i mikroskop.

Behandling

I de fleste tilfeller blir man kvitt ormene uten spesiell behandling. Enkelte ganger kan de holde seg hårdnakket, oftest fordi barnet smitter seg selv på ny. Behandlingen består av en enkeltdose, eventuelt også en oppfølgingsdose, av mebendazol eller pyrvin kombinert med god hygiene og sengeskift. Dette skal hindre selvinfeksjon og smitte i miljøet.

Vanligvis bør hele familien behandles. God hygiene, spesielt håndvask i forbindelse med toalettbesøk, er viktig i forebyggingen, men tilbakefall er likevel hyppig i barnefamilier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg