smaksnerver

Artikkelstart

Smaksnerver er nervene som formidler smaksinntrykk fra smaksorganenetungen og svelget til hjernen. Smaksnervene begynner i tungens smaksløker, hvor de ligger viklet rundt epitelcellene. Alt etter løkenes evne til å skille mellom smakskvalitetene (søtt, salt, surt, bittert, umami), vil den enkelte nerve kunne reagere særskilt på forekomsten av visse ioner. For saltsmak kan dette for eksempel være Na+, og for sur smak H+.

Smaksinntrykkene ledes til sentralnervesystemet gjennom flere nerver. En gren av den VII. hjernenerven, ansiktsnerven (nervus facialis), leder impulser fra smaksreseptorene i den fremre 2/3 av tungen, mens en gren av den IX. hjernenerven, tunge-svelgnerven (nervus glossopharyngeus), leder impulsene fra bakre tredjedel av tungen samt endel av svelget. Noen impulser fra svelget ledes også fra den X. hjernenerven, innvollsnerven (nervus vagus). Disse nervene danner synapser i den forlengede marg (medulla oblongata) og når – via thalamus – til hjernebarken (cortex cerebri) i hjernens insula-område som er smaksorganets sensoriske endestasjon i sentralnervesystemet.

Siden smaksopplevelsen også er avhengig av luktesansen, vil det dessuten avgå enkelte nervefibre til andre deler av hjernen (hypothalamus, det limbiske system).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg