Smaksnerver er nervene som formidler smaksinntrykk fra smakscellenetungen og svelget til hjernen.

Smaksnervene begynner i tungens smaksløker, hvor de ligger viklet rundt epitelcellene. Alt etter smaksløkenes evne til å skille mellom smakskvalitetene (søtt, salt, surt, bittert, umami), kan den enkelte nerve reagere særskilt på forekomsten av visse ioner. For saltsmak kan dette for eksempel være natriumioner (Na+), og for sur smak hydrogenioner (H+).

Smaksinntrykkene ledes til sentralnervesystemet (hjernen og ryggmargen) gjennom flere nerver. En gren av den syvende hjernenerven, ansiktsnerven (nervus facialis), leder impulser fra smaksreseptorene i den fremre 2/3 av tungen, mens en gren av den niende hjernenerven, tunge-svelgnerven (nervus glossopharyngeus), leder impulsene fra bakre tredjedel av tungen samt en del av svelget. Noen impulser fra svelget ledes også fra den tiende hjernenerven, nervus vagus.

Disse nervene danner koblinger (synapser) i den forlengede marg og når – via thalamus – til hjernebarken i hjernens insula-område som er den sensoriske endestasjon i sentralnervesystemet.

Siden smaksopplevelsen også er avhengig av luktesansen, vil det dessuten avgå enkelte nervefibre til andre deler av hjernen (hypothalamus, det limbiske system).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg