Smittebærer er en person som har mikroorganismer som kan overføres til andre og gi sykdom. En smittebærer kan selv ha symptomer på sykdommen, men er som oftest klinisk frisk uten symptomer eller sykdomstegn. I sistnevnte tilfelle snakker man om en frisk, asymptomatisk, smittebærer.

Det finnes bakterier som er motstandsdyktige overfor et flertall antibiotika. Det gjelder blant annet MRSA (meticillin-resistente gule stafylokokker), bakterier som bærer ESBL (ekstendert spektrum betalaktamase) og VRE (vankomycin-resistente enterokokker). Disse bakteriene kan være del av normalfloraen på huden eller i tarmen hos enkelte uten å fremkalle sykdom hos disse. Disse menneskene er da smittebærere av bakteriene.

Andre eksempler på smittebærertilstand er bærere av hepatitt B- eller hepatitt C-virus (se hepatitt). Smittebærerne føler seg helt friske, men kan overføre potensielt relativt alvorlige infeksjoner til andre. Personer som har disse virusene i leveren eller blodet, kan derfor ikke brukes som blodgivere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg