Streptomycin er et antibiotikum som hører til gruppen aminoglykosider, og forstyrrer bakterienes stoffskifte ved å gripe inn i deres proteinsyntese.

Faktaboks

Uttale
streptomycˈin

Det er virksomt mot en rekke bakterier, men har særlig hatt betydning for behandlingen av tuberkulose. Bakteriene blir imidlertid meget lett resistente (motstandsdyktige) mot streptomycin, slik at det må brukes i kombinasjon med andre antibiotika. Streptomycin brukes nå bare til korttidsbehandling av livstruende infeksjoner som ikke kan behandles på annen måte.

Den viktigste bivirkningen skyldes at streptomycin konsentreres i endolymfen i det indre ørets sanseorganer (sneglehuset og balanseorganet) og skader sansecellene, slik at det kan utvikles tunghørthet eller døvhet, svimmelhet med mer. Stoffet kan dessuten skade nyrene samt forårsake allergiske reaksjoner. Streptomycin finnes også som øyedråper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg