Thiazolidindioner er en gruppe av perorale legemidler som kan brukes i behandlingen av diabetes type 2. Thiazolidindioner (også kalt glitazoner) senker blodsukkeret ved å øke insulinfølsomheten i leveren, muskel- og fettceller.

Faktaboks

Uttale
thiazolˈidindioner

Legemidlene virker ved å binde seg til og aktivere peroksisomproliferatoraktiverte reseptorer som befinner seg inne i cellene og aktiverer avlesningen av bestemte gener.

I Norge finnes legemiddelet pioglitazon. Det kan benyttes som tillegg til annen blodsukkersenkende behandling hos pasienter med diabetes type 2 med uttalt insulinresistens, der andre medikamenter ikke har gitt god nok blodsukkerkontroll og man ikke vil starte behandling med insulin.

En fordel med thiazolidindioner er at de kan senke blodsukkeret uten å medføre hypoglykemi. Imidlertid kan medikamenter i denne gruppen medføre vektøkning, væskeretensjon, ødem og hjertesvikt, de kan kanskje gi økt risiko for frakturer, og det er ikke vist tydelige positive effekter på risiko for hjerte- og karsykdommer. Framfor thiazolidindioner velges derfor vanligvis andre blodsukkersenkende medikamenter med godt dokumenterte gunstige effekter på risiko for hjerte- og karsykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg