Gjesp
Det er vanlig å gjespe for eksempel når man er trett eller kjeder seg.
Gjesp
Av /Shutterstock.

Tretthet er en normal følelse av behov for hvile etter kroppslig eller tankemessig arbeid over tid, eller ved søvnmangel. Overgangen mellom normal og sykelig tretthet er flytende og dels avhengig av alder og trening (tilvenning). Mange sykdommer, for eksempel anemi eller søvnapné, kan gi økt tretthet. Ved skader på nervesystemet er også økt tretthet et vanlig symptom. Økt tretthet kan dessuten forekomme ved psykiske lidelser, for eksempel visse depresjonsformer.

Muskeltretthet som oppstår ved langvarig bruk av muskelgrupper, er den følelsen man får av ikke å kunne orke fortsatt bruk av de aktuelle musklene. Muskeltretthet har sammenheng med at næringsstoffene musklene bruker blir oppbrukt og spaltet.

Tretthet er ikke det samme som utmattelse (fatigue).

Symptomer

Tretthet er gjerne ledsaget av økt behov for stillhet og nedsatt toleranse for støy. Hvis en trett person er i ro, vil han lett falle i søvn. Ved siden av redusert muskelkraft er redusert konsentrasjonsevne og irritabilitet vanlig ved sterk tretthet. Ved uttalt tretthet vil også dømmekraften svekkes. Personen blir gjerne mer defensiv i sine vurderinger.

Omkring fire timer søvn i løpet av et døgn regnes som et absolutt minimum for å unngå tretthet som er så markert at det gir målbare reduksjoner i funksjonsevne og dømmekraft. Enkelte merker ikke selv den reduserte funksjonsevnen. Jo viktigere og mer oppmerksomhetskrevende arbeid som skal gjøres, desto viktigere er det med regler som sikrer et visst minimum av søvn.

Motarbeidelse

Bruk av stimulerende midler (stimulantia) som kaffe og sigaretter er av de mest vanlige tiltakene for å motarbeide tretthet. I idrettssammenheng, men også ellers, forekommer det dessuten at personer inntar amfetamin og andre sentralstimulerende midler for å motvirke den naturlige trettheten. Bruk av alle typer stimulantia har et stort misbrukspotensiale. Blant annet av den grunn er det viktig å finne den bakenforliggende årsaken til trettheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg