Fosterutvikling.
Fosterutvikling 5. Amnionhulen øker gradvis og plommesekken minsker. Fra endodermen stammer fordøyelsesapparatet og åndedrettsorganene; fra den intraembryonale mesoderm stammer bevegelsesapparatet og sirkulasjonssystemet; fra ektodermen huden og nervesystemet. Embryo omgis fortsatt av amnionhulen, bortsett fra der navlestrengen blir dannet. Man kan begynne å skjelne vevene som skal bli til de ulike organene.
Av /KF-arkiv ※.

Totter er fingerformede utposninget eller forgreninger i en vevsstruktur , og som bidrar til å øke arealet av en overflate. Vi har flere typer totter i ulike organer.

Faktaboks

Etymologi
fra tysk Zotten, gammelhøytysk zota, ‘hårdott’
Også kjent som
latin villi (flertall); villus (entall)

Choriontotter

Choriontotter (villi placentae) er trekronelignende forgreninger av navlesnorkarene i morkaken. Disse tottene er kledd med et trofoblastlag. Forgreningene bringer morens blod, som strømmer i det intervilløse rommet, i kontakt med fosterets blodkar, slik at stoffer av forskjellig slag (for eksempel oksygen og næringsstoffer) kan utveksles.

Tarmtotter

Totter

Histologibilde. Øverste bilde er et histologibilde av normale tarmtotter. Nederste bilde viser tarm uten totter (totteatrofi), på grunn av cøliaki.

Totter
Av /Shutterstock.

Tarmtotter (villi intestinales) forekommer i hele tynntarmen. De er 0,2–1,2 millimeter lange (størst i duodenum og jejunum) og tjener til økt opptak av næringsstoffer fra tarminnholdet. Tarmtottene er kledd med sylinderepitel med et sentralt chylus-kar (tottesinus). Mellom dette og epitelet er det et nettverk med blodårer. Fibre av glatt muskulatur strekker seg fra tarmveggen (lamina muscularis mucosae) og inn i tottene, slik at disse kan trekke seg sammen og tømme innholdet av tottesinus.

Tynntarmen

Tynntarmen er tarmkanalens første del, umiddelbart etter magesekken. Den er 4–5 meter lang og går via en spesiell ventil over i tykktarmen. Innvendig er tynntarmen dekket av tarmtotter; overflaten som tar opp næring blir på den måten stor. Muskellagene driver tarminnholdet fremover.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Plexus choriodeus-totter

Plexus chorioideus-totter er betegnelsen på en forgrenet overflate på et kapillarnett i hjernens væskehulrom (ventrikler). Disse tottene er kledd med ependym. De utfører en regulert transport av vann og oppløste stoffer fra blodet og ut i hjernevæsken i ventrikkelrommet. De representerer dermed en blod-cerebrospinalvæskebarriere i hjernen.

Overhudstotter

Overhudens (epidermis) uregelmessige papillelag mot den underliggende lærhuden (dermis) omtales ofte som «totter». Papillene bidrar til å forsterke den mekaniske sammenhengen mellom de to hudlagene, samtidig som de muliggjør en viss formforandring og/eller strekking av huden, uten at denne kontakten brytes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg