tsutsugamushifeber

Artikkelstart

Tsutsugamushifeber er en sykdom som skyldes infeksjon med en bakterie som tidligere har vært kalt Rickettsia tsutsugamushi. Det engelske uttrykket scrub typhus brukes mest i internasjonal litteratur. Sykdommen forekommer i store deler av Asia, og er utbredt i land som Kina, Vietnam og Thailand. I flere europeiske land har man sett scrub typhus hos personer som har oppholdt seg i endemiske områder, og diagnosen er også stilt i Norge. Imidlertid har bakterien enkelte særtrekk forskjellig fra Rickettsia, og i dag blir den klassifisert som Orientia tsutsagamushi.

Faktaboks

Etymologi
japansk tsutsuga, ‘(farlig) sykdom’ og mushi, ‘midd’
Også kjent som
japansk elvefeber

Orientia tsutsugamushi har forskjellige gnagere som reservoar, og overføres til mennesket med bitt av middlarver. Sykdomsforløpet kan variere fra et temmelig godartet forløp med feber, utslett og hovne lymfeknuter, til livstruende sykdom, som ubehandlet har høy dødelighet. De viktigste alvorlige manifestasjonene er lungebetennelse, meningoencefalitt, nyresvikt og alvorlig leveraffeksjon.

Diagnosen stilles ved å påvise spesifikke antistoffer mot eller genmateriale fra bakteriene i pasientens blod. Sykdommen skal behandles med antibiotika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg