Tsutsugamushifeber er en sykdom som skyldes infeksjon med en bakterie som tidligere har vært kalt Rickettsia tsutsugamushi. Imidlertid har bakterien enkelte særtrekk forskjellig fra Rickettsia, og i dag blir den klassifisert som Orientia tsutsagamushi. I internasjonal litteratur brukes mest det engelske uttrykket scrub typhus.

Faktaboks

Etymologi
japansk tsutsuga, ‘(farlig) sykdom’ og mushi, ‘midd’
Også kjent som
japansk elvefeber

Forekomst

Sykdommen forekommer i store deler av Asia, og er utbredt i land som Kina, Vietnam og Thailand. I flere europeiske land har man sett scrub typhus hos personer som har oppholdt seg i endemiske områder, og diagnosen er også stilt i Norge.

Smitte

Orientia tsutsugamushi er en zoonose med forskjellige gnagere som reservoar. Den overføres til mennesket med bitt av middlarver.

Symptomer og tegn

Sykdomsforløpet kan variere fra et temmelig godartet forløp med feber, utslett og hovne lymfeknuter, til livstruende sykdom, som ubehandlet har høy dødelighet. De viktigste alvorlige manifestasjonene er lungebetennelse, meningoencefalitt, nyresvikt og alvorlig leveraffeksjon.

Diagnose

Diagnosen stilles ved å påvise spesifikke antistoffer mot eller genmateriale fra bakteriene i pasientens blod.

Behandling

Sykdommen skal behandles med antibiotika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg