Ulcus er betegnelsen på sår som skyldes sykdom og ikke påført skade utenfra. Eksempler er leggsår (ulcus cruris) og magesår (ulcus ventriculi). Sår som er påført av skade utenfra kalles vulnus.

Faktaboks

Uttale
ˈulkus

Leggsår

Leggsår forårsakes vanligvis av sviktende blodforsyning. De kan oppstå som følge av sykdom i arterier (aterosklerose, diabetes eller vaskulitt), men en vanligere årsak er kronisk hevelse på grunn av hjertesvikt eller inaktivitet. Hevelsen (ødem) påvirker indirekte blodforsyningen ved at den presser mot små arterier.

Magesår

Magesår
Av /Shutterstock.

Magesår forårsakes vanligvis av bakterien Helicobacter pylori som klistrer seg til cellene på innsiden av magesekken. Bakteriene aktiverer signalmolekyler som trekker til seg hvite blodceller og på den måten starter en betennelsesreaksjon. Antibiotikabehandling vil fjerne bakteriene og såret vil da vanligvis gro.

Små magesår kan også skyldes medisiner og gi akutte blødninger. Medisiner som forårsaker dette er vanligvis av typen ikke-steroide anti-inflammatoriske medikamenter (NSAIDS).

En sjelden gang kan også hormonproduserende svulster forårsake magesår gjennom å forstyrre balansen i slimhinnen.

Ulcerøs kolitt

Ulcerøs kolitt er en kronisk betennelse i tykktarmen. Den danner ofte større, ganske overfladiske sår og derfor er den blitt kalt «ulcerøs». Årsaken til denne sykdommen er ikke helt klarlagt, men en teori er at den skyldes en feilreaksjon på normalt forekommende tarmbakterier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg