basalcellekarsinom

Basalcelle-karsinom

Nodulært basalcelle-karsinom. Velavgrenset tumor uten ulcerasjon. Klikk for større bilde.

Klassisk basalcellekarsinom
Klassisk basalcellekarsinom (Ulcus rhodens). Lesjonen er vollformet med «perlemorsrand».

Basalcellekarsinom er hudkreft som vokser ut fra basalcellene i overhuden, og er den vanligste formen for hudkreft.

Faktaboks

Også kjent som
basaliom

Årsak

Årsaken til denne kreftformen er ukjent, men sol, særlig kortbølget ultrafiolett lys (UV-B), kan medvirke til utviklingen av svulsten. Derfor utvikler basalcellekarsinomer seg oftest på de stedene av kroppen som utsettes for mest sol, som for eksempel ansiktet og øvre deler av overkroppen. Arv kan ha en viss betydning. Det er også vist at eksponering for arsenikk kan føre til utvikling av basalcellekarsinom etter flere tiår.

Symptomer

Basalcellekarsinom vises oftest som en liten hudfarget knute med litt hevet rand og en skorpe eller et sår i midten. Den kan også vise seg som en rød, litt sår flekk, som gradvis øker i størrelse i løpet av flere år. Andre ganger opptrer svulsten som en fortykkelse i huden.

Diagnose

Diagnosen bygger på klinisk undersøkelse og hudbiopsi.

Behandling

Behandlingen avhenger av svulstens størrelse, lokalisasjon og pasientens alder. Det fins en rekke behandlingsformer som kan være aktuelle:

Lokalavansert eller metastatisk basalcellecarcinom kan behandles med stoffer som hemmer spesifikke intracellulære signalveier som er viktige for celledifferensiering, såkalte hedgehog-hemmere (for eksempel vismodegib).

Prognose

Prognosen er utmerket. Det er i praksis ingen dødelighet knyttet til denne kreftformen. Grunnen er at den mangler evnen til å spre seg til andre steder i kroppen ved å danne metastaser. Likevel må den som regel behandles fordi den ellers vil vokse og kan skade det omkringliggende vevet. Hos eldre personer der svulsten ikke gir plager eller kan forventes å skape problemer, er behandling ikke nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg