Høyenergiskade er en fellesbetegnelse på skader som oppstår når kroppen brått bremses ned fra høye hastigheter eller treffes av gjenstander med høy hastighet. Slike skader kan for eksempel skyldes fall, kollisjoner eller påkjørsel.

I akuttmedisinsk sammenheng brukes begrepet vanligvis om pasienter som har blitt utsatt for store energimengder og dermed ha behov for en mer systematisk medisinsk vurdering i akuttfasen med såkalt 'traumeteam'. I tillegg til brudd og muskelskader forårsaker høyenergiskader ofte indre skader av ulik art, enten isolert eller i kombinasjon:

1. Hjerneskade, herunder hjerneblødninger og andre følger av direkte skade av hjernevev (hjerneødem).

2. Skader i bryst, herunder direkte skade på lungen (lungekontusjon), punktert lunge (pneumothorax), blødning i lungesekken (hematothorax), blødning i hjerteposen (hjertetamponade) og ribbensbrudd.

3. Bukorganer, herunder sprekk i milten (miltruptur), skade på lever (leverrift eller -ruptur), skade på tarm / tarmkrøs og skade av hovedpulsåren (aortaruptur) eller andre større kar.

4. Bekkenskader, herunder skade på indre kjønnsorganer (genitalia) og brudd i bekkenet som kan gi større blødninger i tilknytning til dette.

5. Brudd i store rørknokler, herunder brudd av overarmsben (humerus), lårben (femur) og brudd i leggben (crusfraktur).

6. Store sårflater som kan gi stort blodtap, spesielt blødninger fra hodebunn, og ved amputasjoner av armer eller ben.

7. Skade i ryggmargen grunnet direkte energioverføring eller brudd i ryggsøylen hvor benfragmenter treffer ryggmargen. Nivået på ryggmargsskaden og graden av denne vil bestemme hvilket nivå pasienten får lammelser og andre utfall fra nervesystemet.

I akuttfasen vil fokus være det å sikre vitale kroppsfunksjoner som frie luftveier, et tilstrekkelig åndedrett og god nok sirkulasjon av blod til kroppens organer, som ofte betegnes ABCDE-prinsippet. Behandlere ønsker å raskest mulig få avklart de skadene som i størst mulig grad kan true livet og behandle disse først, som for eksempel punktert lunge og større indre eller ytre blødninger. Skader som ikke trenger umiddelbar behandling vil ofte prioriteres til senere i behandlingsforløpet, for eksempel ved mindre brudd. Personer med omfattende skader vil ofte legges i narkose og respiratorbehandles på en intensivavdeling for å kunne muliggjøre den behandlingen som er nødvendig over tid med minst mulig ubehag for den tilskadekomne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.