Legemidler mot urinsyregikt
Figuren viser hvordan legemidler hemmer dannelsen av urinsyre.
Av /Fra læreboken «Legemidler og bruken av dem». Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Urinsyresenkende medikamenter er en gruppe legemidler som brukes til å redusere nivået av urinsyre i blodet. Urinsyre er et avfallsprodukt som dannes når kroppen bryter ned puriner, som finnes naturlig i enkelte matvarer og produseres i kroppen. Høyt urinsyrenivå kan føre til urinsyregikt, en smertefull leddsykdom. Ved å senke urinsyrenivået i blodet reduseres risikoen for anfall av urinsyregikt og dannelsen av urinsyre i vev (tofi).

Tre hovedtyper urinsyresenkende legemidler

  • Xantinoxidasehemmere: Disse legemidlene, som allopurinol og febuksostat, hemmer produksjonen av urinsyre i kroppen.
  • Urikosurika øker utskillelsen av urinsyre fra kroppen via nyrene. Legemidler av denne typen er probenecid og lesinurad.
  • Kolkisin: Dette legemidlet har en kompleks virkningsmekanisme, men det antas å redusere betennelse og blokkere dannelsen av urinsyrekrystaller.

Behandling og oppfølging

Behandling med urinsyresenkende legemidler startes og følges opp av lege etter en nøye vurdering av behovet og forventet toleranse. Varigheten av behandlingen avhenger av om urinsyretofi er tilstede eller ikke. Generelt sett er behandlingen tre måneder etter at behandlingsmålet er nådd uten urinsyretofi, og seks måneder etter oppnådd behandlingsmål ved tofi.

Det er viktig å følge opp regelmessig hos lege for å vurdere effekten av behandlingen og utelukke bivirkninger. På sikt kan det være aktuelt å kontrollere urinsyrenivået for eksempel hver sjette måned, også etter at behandlingsmålet er nådd.

Bivirkninger

Som alle legemidler kan urinsyresenkende legemidler ha bivirkninger. Vanlige bivirkninger kan inkludere kløe, utslett, feber, kvalme, oppkast, diaré, hodepine, svimmelhet og reduksjon av antall hvite blodceller.

Andre forebyggende tiltak

Foruten å ta urinsyresenkende legemidler, kan også andre grep tas for å forebygge urinsyregikt og senke urinsyrenivået:

  • Vektreduksjon hvis pasienten er overvektig. Å gå ned i vekt kan bidra til å senke urinsyrenivået.
  • Begrensning av inntak av purinrik mat, for eksempel rødt kjøtt, innmat, skalldyr og alkohol.
  • Drikke rikelig med vann. Vann hjelper til med å skylle ut urinsyre fra kroppen.
  • Begrenset alkoholinntak. Høyt alkoholinntak kan øke urinsyrenivået.
  • Regelmessig fysisk aktivitet kan bidra til å senke urinsyrenivået og forbedre generell helse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg