Leddsykdommer er en bred betegnelse for sykdommer som rammer leddene våre. Tilstanden kan gi smerter, redusert bevegelighet eller ustabilitet i leddene. Årsaker til sykdom i ledd er mange og omfatter aldersrelaterte forandringer, autoimmune sykdommer, infeksjoner eller skader. Alle deler av et ledd kan rammes, det vil si leddkapsel, menisker, leddbånd, leddbrusk og beinvev.

Årsaker

Artrose (slitasjegikt)

En vanlig leddsykdom er artrose som først og fremst angriper leddbrusk. Artrose er vanligst etter 60-årsalder, men kan også ramme yngre personer med genetisk predisposisjon eller etter leddskader. I sykdomsforløpet kan det dannes forkalkninger, instabilitet og feilstillinger i leddene.

Leddbetennelse

Leddbetennelse kalles også artritt og er preget av betennelse i leddene. Artritt forekommer i alle aldersgrupper. Leddgikt (revmatoid artritt) er en vanlig form for leddbetennelse som rammer mange ledd, slik som fingre, håndledd, knær, albuer, skuldre, nakke, ankler og føtter hos voksne. Barneleddgikt kan medføre betennelse i ett eller flere ledd.

Spondyloartritt er en en sykdomsgruppe med artritt som oftest rammer færre, store ledd som hofter, knær og ankler og ryggen. Spondyloartritt omfatter flere tilstander: ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom), psoriasisleddgikt, leddbetennelser ved kroniske tarmbetennelser (ulcerøs kolitt og Crohns sykdom) og reaktiv artritt.

Leddbetennelsessykdommer begynner i synovialhinnen på innsiden av leddkapselen og kan spre seg til brusk, beinsubstans, sener, senefester og slimposer dersom den ikke behandles.

Infeksjon

Infeksjoner i ledd (leddinfeksjon) skyldes bakterier eller andre mikroorganismer og er alltid alvorlig. Det vil raskt oppstå store leddskader, og infeksjonen kan spre seg i kroppen.

Andre årsaker

Leddsykdommer kan også skyldes bakenforliggende andre sykdommer som inflammatorisk tarmsykdom, psoriasis, sarkoidose og flere andre.

Diagnostisering

Diagnosen leddsykdom stilles vanligvis av lege og baseres på symptomer og klinisk undersøkelse av ledd og aktuelle organer. I tillegg kan blodprøver og bildediagnostikk være nyttige i utredningen.

Artrose i store ledd som hofter og knær kan vurderes av ortopeder. Ved alle former for artritt er henvisning til revmatolog aktuelt.

Behandling

Behandling av leddsykdommer er forskjellig, avhengig av type leddsykdom, hvilke ledd som er rammet og alvorlighetsgraden. Vanligvis begynner allmennlegen behandling for å lindre symptomene. Ortoped involveres dersom kirurgiske inngrep er nødvendig, mens ved artritt kan revmatolog begynne med spesielle sykdomsdempende medikamenter (DMARDs). Fysioterapeut kan gi veiledning i øvelser og trening, mens ergoterapeut kan tilpasse hjelpemidler for bedre funksjon i hverdagen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg