leddsykdommer

Artikkelstart

Leddsykdommer er en gruppe sykdommer som angriper leddene og gir smerter, redusert bevegelighet eller ustabile ledd.

Årsaker til sykdom i ledd er skader, autoimmune sykdommer, aldersbetingede forandringer eller infeksjoner. Alle deler leddet (leddkapsel, menisker, leddbånd, leddbrusk og benvev) kan angripes.

Typer leddsykdommer

Artrose

En vanlig leddsykdom er artrose som primært angriper leddbrusk. Artrose er vanligst etter 60 års alder, tidligere ved spesiell disposisjon som leddskader og genetiske forhold. I sykdomsforløpet dannes forkalkninger, instabilitet og feilstillinger.

Artritt

Artritt, eller leddbetennelse, er en annen gruppe leddsykdom. Artritt preges av betennelse i leddet og forekommer i alle aldersgrupper. Leddgikt (revmatoid artritt) er en slik artritt-sykdom som angriper mange ledd, slik som fingre, håndledd, knær, albuer, skuldre, nakke, ankler og føtter.

Spondyloartritt er en annen form for artritt som manifesterer seg oftest i færre, store ledd som hofter, knær og ankler. Slike artritt-sykdommer begynner i synovialhinnen på innsiden av leddkapselen og sprer seg til brusk, bensubstans, sener, senefester og slimposer etter hvert dersom den ikke behandles.

Årsaker

Infeksjoner i ledd (infeksiøs artritt) skyldes bakterier eller andre mikroorganismer og er alltid alvorlig. Det vil raskt oppstå store leddskader, og infeksjonen kan spre seg i kroppen.

Leddsykdommer kan også skyldes bakenforliggende andre sykdommer som inflammatorisk tarmsykdom, psoriasis, sarkoidose med flere.

Diagnostisering og behandling

Leddsykdom diagnostiseres vanligvis av lege og baseres på symptomer og klinisk undersøkelse av ledd og aktuelle organer. I tillegg kan blodprøver og bildediagnostikk være nyttige i utredningen.

Artrose i store ledd som hofter og knær kan vurderes av ortopeder. Ved alle former for artritt er henvisning til revmatolog aktuelt.

Behandling av leddsykdom er forskjellig, avhengig av hvilken type som foreligger, hvilke ledd som er angrepet og alvorlighetsgraden. Vanligvis begynner allmennlegen behandling mot symptomene. Ortoped involveres dersom kirurgiske inngrep er nødvendig, mens ved artritt kan revmatolog begynne med spesielle sykdomsdempende medikamenter (DMARDs). Fysioterapeut kan bidra med instruksjon i øvelser og trening, ergoterapeut kan tilpasse hjelpemidler for bedre funksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg