Hånden.

Hånden. Håndens korte muskulatur (høyre håndflate). Øverst: dypereliggende muskler. Nederst: høyereliggende muskler.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Verkefinger er en akutt betennelse i en finger som ledsages av verk (puss).

Årsak og symptomer

Betennelsen starter med en sårskade, som infiseres med stafylokokker eller streptokokker. Fra huden sprer infeksjonen seg til underhuden og eventuelt til og mellom bøye- og strekkesener. Fingeren blir rød, hoven og smertefull, særlig ved forsøk på bevegelse. Allmenssymptomer med feber kan forekomme.

Infeksjon i lillefingeren og tommelen er mest alvorlig, fordi seneskjedene til bøyesenene står i direkte forbindelse med seneskjedene i håndflaten. Dermed kan infeksjonen spre seg til håndflaten og gi utbredt og alvorlig infeksjon der. Det forekommer også at bakteriene finner vei til fingerledd og fingerben, hvilket vil føre til alvorlig sykdomsutvikling med behov for langvarig antibiotikabehandling. Bakteriene kan også gå over i blodet og gi bakteriemi og sepsis.

Diagnose

Diagnosen verkefinger stiller man vanligvis ut fra det kliniske bildet. Man må alltid prøve å få puss eller annet materiale til bakteriologisk undersøkelse.

Behandling

Behandlingen av verkefinger er immobilisering av fingeren, behandling med antibiotika og eventuelt kirurgi. Er det streptokokkinfeksjon, vil penicillin være det naturlige antibiotikavalg. Ved stafylokokkinfeksjon velger man oftest et spesialpenicillin. Behovet for kirurgisk inngrep må vurderes i hvert enkelt tilfelle, men det er absolutt dersom infeksjonen har spredt seg til håndflaten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg