Verkefinger, akutt betennelse i en finger med produksjon av verk (puss). Betennelsen starter med en sårskade, som infiseres med stafylokokker eller streptokokker. Fra huden sprer infeksjonen seg til underhuden og eventuelt til og mellom bøye- og strekkesener. Fingeren blir rød, hoven og smertefull, særlig ved forsøk på bevegelse. Allmenssymptomer med feber kan forekomme. Infeksjon i lillefingeren og tommelen er mest alvorlig, fordi seneskjedene til bøyesenene står i direkte forbindelse med seneskjedene i håndflaten. Dermed kan infeksjonen spre seg til håndflaten og gi utbredt og alvorlig infeksjon der. Det forekommer også at bakteriene finner vei til fingerledd og fingerben, hvilket vil føre til alvorlig sykdomsutvikling med behov for langvarig antibiotikabehandling. Bakteriene kan også gå over i blodet og gi bakteriemi og sepsis.

Diagnosen verkefinger stiller man vanligvis ut fra det kliniske bildet. Man må alltid prøve å få puss eller annet materiale til bakteriologisk undersøkelse.

Behandlingen av verkefinger er immobilisering av fingeren, behandling med antibiotika og eventuelt kirurgi. Er det streptokokkinfeksjon, vil penicillin være det naturlige antibiotikavalg. Ved stafylokokkinfeksjon velger man oftest et spesialpenicillin. Behovet for kirurgisk inngrep må vurderes i hvert enkelt tilfelle, men det er absolutt dersom infeksjonen har spredt seg til håndflaten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.