Årehinne, i medisinen brukt om chorioidea i øyet, en blodårerik, pigmentert bindevevshinne, som ligger mellom øyets senehinne (sklera) og netthinne (retina) og har til hovedoppgave å ernære netthinnens sanseepitel.

Navnet årehinne brukes også om Pia mater, den bløte hjernehinne, som ligger helt inntil hjernevevet.

Årehinnen er 0,1–0,3 mm tykk og består av flere lag. Innerst er den knyttet til netthinnens pigmentepitel gjennom Bruchs membran, som består av basalmembranene til netthinnens pigmentepitel og årehinnens innerste lag (choriocapillaris). En eventuell netthinneavløsning skjer derfor mellom pigmentepitelet og resten av netthinnen, og ikke mellom pigmentepitelet og årehinnen. Utenfor pigmentepitelet er choriocapillaris, som består av et nettverk av små blodårer (kapillarer) som ernærer de ytre delene av netthinnen. Utenfor choriocapillaris finnes et tykkere lag, som domineres av større blodårer (arterier og vener).

Årehinnen er relativt løst festet til senehinnen, slik at det mellom disse finnes et potensielt hulrom, det suprachoriodale rom. Det store antall av pigmentceller (melanocytter) gir årehinnen en brunlig farge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.