ABO-immunisering, immunreaksjon i blodet hos fostre med blodtype A eller B der moren har blodtype O. I visse tilfeller har moren tilstrekkelig med antistoffer mot barnets blod til at de kan passere morkaken og gi fosteret anemi.

Mødre med blodtype O har anti-A- og anti-B-antistoffer i plasma. Under graviditet kan noen av disse antistoffene krysse placenta, dette gjelder bare antistoffer av immunglobulinklasse IgG . Hvis barnet tilhører blodgruppe A, eller sjeldnere blodgruppe B, kan antistoffene  ødelegge fosterets røde blodceller (erytrocytter).

Det er normalt at et barn får synkende blodprosent og noe gulfarge (ikterus) i den første tiden etter fødselen, uansett blodtyper hos mor og barn.

Ved ABO-uforlikelighet kan denne prosessen en sjelden gang bli så kraftig at den kan skade barnet, men som regel er forløpet ukomplisert fordi også alle cellene i kroppen uttrykker A og B egenskaper og derfor bare en mindre andel av antistoffene bindes til erytrocyttene. Det har likevel vært anbefalt at hvis mor har blodtype O og barnet blodtype A eller B (som da er arvet fra far), bør mor og barn ikke skrives ut fra fødeavdelingen før det har gått 2 døgn etter fødselen. Samme argument har gyldighet mot hjemmefødsel.

ABO-uforlikelighet mellom mor og barn må ikke forveksles med "Rhesus-sykdom", der Rh(D)-negativ mor har dannet anti-D som reagerer med Rh(D)-antigenet hos et Rh(D)-positivt foster. Dette gir ofte mye sterkere nedbryting fordi Rh(D)-antigenet bare uttrykkes på fosterets erytrocytter og derfor er farligere og mer livstruende.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.