ABO antigen og antistoff

Hos personer med blodtype A har de røde blodcellene antigen A (A) og i blodvæsken finnes antistoff mot blodtype B (anti-B). Tilsvarende gjelder for blodtype B. I blodtype AB har de røde blodcellene antigenene A og B, men ingen antistoffer. I blodtype O har ikke de røde blodcellene antigener, men det er antistoffer mot både A og B.

Av /Gyldendal Akademiske: Kroppens funksjon og oppbygning.

ABO-immunisering er en immunreaksjon i blodet hos fostre med blodtype A eller B der moren har blodtype O. Mødre med blodtype O har anti-A- og anti-B-antistoffer i blodplasma. Disse antistoffene er av immunklassen IgG. Under graviditet kan IgG krysse morkaken og komme over i fosterets blodomløp. Hvis barnet har blodtype A, eller sjeldnere blodtype B, kan IgG rettet mot disse antigenene binde seg til og ødelegge fosterets røde blodceller (hemolyse).

Gulsott hos nyfødte

Det er normalt at et barn får synkende blodprosent og noe gulfarge (gulsott, ikterus) i den første tiden etter fødselen, uansett blodtyper hos mor og barn. Dette kalles gulsott hos nyfødte. Ved ABO-uforlikelighet kan denne prosessen en sjelden gang bli så kraftig at den kan skade barnet, men som regel er forløpet ukomplisert fordi alle cellene i kroppen uttrykker A- og B-antigener og derfor binder bare en mindre andel av antistoffene seg til de røde blodcellene, mens resten av antistoffene binder til andre celler i kroppen.

Det har likevel vært anbefalt at hvis mor har blodtype O og barnet blodtype A eller B (som da er arvet fra far), bør mor og barn ikke skrives ut fra fødeavdelingen før to døgn etter fødselen. Samme argument gjelder for observasjon ved hjemmefødsel. Ved veldig høy antistoffkonsentrasjon hos mor kan barnet få så alvorlig gulsott at man må gi lysbehandling.

Rhesusuforlikelighet

ABO-uforlikelighet mellom mor og barn må ikke forveksles med Rhesus-sykdom, der RhD-negativ mor, det vil si en mor uten RhD-gen, har dannet anti-D som reagerer med RhD-antigenet hos et RhD-positivt foster. Dette gir ofte mye sterkere nedbryting av de røde blodcellene fordi RhD-antigenet bare uttrykkes på fosterets røde blodceller – og ikke andre celler i kroppen. Alle antistoffene reagerer derfor med de røde blodcellene, i motsetning til antistoffene mot A- eller B-antigen, som kan nøytraliseres på kroppens andre celler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg