ABO-immunisering, immunreaksjon i blodet hos fostre med blodtype A eller B der moren har blodtype O. I visse tilfeller har moren tilstrekkelig med antistoffer mot barnets blod til at de kan passere morkaken og gi fosteret anemi.

Mødre med blodtype O har anti-A- og anti-B-antistoffer i plasma. Under graviditet kan noen av disse antistoffene krysse placenta, dette gjelder bare antistoffer av immunglobulinklasse IgG . Hvis barnet tilhører blodgruppe A, eller sjeldnere blodgruppe B, kan antistoffene  ødelegge fosterets røde blodceller (erytrocytter).

Det er normalt at et barn får synkende blodprosent og noe gulfarge (ikterus) i den første tiden etter fødselen, uansett blodtyper hos mor og barn.

Ved ABO-uforlikelighet kan denne prosessen en sjelden gang bli så kraftig at den kan skade barnet, men som regel er forløpet ukomplisert fordi også alle cellene i kroppen uttrykker A og B egenskaper og derfor bare en mindre andel av antistoffene bindes til erytrocyttene. Det har likevel vært anbefalt at hvis mor har blodtype O og barnet blodtype A eller B (som da er arvet fra far), bør mor og barn ikke skrives ut fra fødeavdelingen før det har gått 2 døgn etter fødselen. Samme argument har gyldighet mot hjemmefødsel.

ABO-uforlikelighet mellom mor og barn må ikke forveksles med "Rhesus-sykdom", der Rh(D)-negativ mor har dannet anti-D som reagerer med Rh(D)-antigenet hos et Rh(D)-positivt foster. Dette gir ofte mye sterkere nedbryting fordi Rh(D)-antigenet bare uttrykkes på fosterets erytrocytter og derfor er farligere og mer livstruende.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.