AFC, antral follicle count, er telling av antralfollikler i eggstokkene. Dette er en av flere tester som kan brukes for å anslå en kvinnes eggreserver for fertilitetsvurdering og for å avgjøre hensiktsmessig tidspunkt for stimulering i forbindelse med IVF-behandling ved assistert befruktning.

Kvinner fødes med anlegg for alle de eggceller de kan produsere. Disse begynner å modnes fra puberteten og frigjøres månedlig gjennom kvinnens fertile alder.

En antralfollikel er et stadium i denne modningen, en hvilende follikel som kan sees som en liten, 2-10 millimeter stor, væskefylt sekk og som inneholder et umodent egg, en oocytt. Ved eggløsning slipper normalt en slik follikel ut ett egg. De øvrige folliklene tilbakedannes. Ved medikamentell stimulering i forbindelse med fertilitetsbehandling kan det modnes frem flere follikler som det kan hentes egg ut av for befruktning ved IVF.

Antallet antralfollikler i eggstokkene kan telles ved hjelp av ultralydundersøkelse utført gjennom skjeden tidlig i menstruasjonssyklus. Mengden kan variere fra syklus til syklus, men for en frisk kvinne i fertil alder vil det gjerne være mellom tre og åtte per eggstokk. Svært få sees ved lave eggreserver. Ett svært stort antall kan sees ved polycystisk overiesyndrom (PCOS).

Sammen med blodprøvesvar som AMH og FSH kan denne målingen brukes til å anslå en kvinnes eggreserver og dermed sjanser for å oppnå graviditet ved IVF. Tallet sier dog kun noe om kvantitet og lite om kvalitet på eggene. Eggkvaliteten avhenger primært av kvinnens alder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg