Drammen sykehus
Drammen sykehus består hovedsakelig av en høyblokk som er godt synlig i bybildet i Drammen. Bak ligger Bragernesåsen.
Drammen sykehus

Drammen sykehus er et sykehus i Drammen som fra 2009 er en del av Vestre Viken HF, et helseforetak etablert 1. juli 2009, etter en sammenslåing av Kongsberg sykehus, Bærum sykehus, Ringerike sykehus og Sykehuset Buskerud. Vestre Viken HF eies av det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst, som har ansvaret for spesialisthelsetjenester i Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Telemark, Innlandet og Agder.

Faktaboks

Også kjent som

Sykehuset Buskerud HF, frem til 2009

Drammen sykehus har virksomhet innen pasientbehandling av somatisk helse, samt klinisk forskning innen flere fagområder. Sykehuset er et lokalsykehus, men har også områdefunksjoner innenfor blant annet nevrologi, hematologi, nefrologi og patologi for over 450 000 innbyggere.

Historikk

Sykehuset i Drammen ble først oppført i 1887. Den opprinnelige bygningsmassen er i senere tid blitt en del av sykehusets påbygg og moderniseringer. Nesten hundre år senere, i 1986, ble Sykehuset Buskerud sentralsykehus slått sammen med deler av virksomheten til Lier Asyl, senere Lier sykehus, et psykiatrisk sykehus som ble etablert i Lier i 1926. Den største delen av det psykiatriske sykehusets virksomhet ble lagt ned i 1985, som følge av at det ikke lenger var bruk for de omtrent 600 sengeplassene. I senere tid har flere av bygningene, tidligere brukt i virksomheten til Lier sykehus, blitt revet, til tross for at bevaringsmyndighetene i Buskerud i 2009 fikk stanset den første planlagte rivningen.

I 2001 ble det vedtatt en sykehusreform. Vedtaket innebar at alt eierskap av blant annet alle offentlige sykehus, ambulansetjenester, psykiatriske institusjoner og rusomsorg under spesialisthelsetjenesten, skulle overføres fra fylkeskommunene til staten fra 1. januar 2002. Sykehuset Buskerud sentralsykehus endret derfor navn til Sykehuset Buskerud HF 1. januar 2002.

Helseforetaket er fra 1. juli 2009 en del av Vestre Viken HF, et helseforetak etablert 1. juli 2009, etter en sammenslåing av Kongsberg sykehus, Sykehuset Asker og Bærum, Ringerike sykehus, og Sykehuset Buskerud. Sykehuset Buskerud HF endret ved sammenslåingen navn til Drammen sykehus.

Fra 1. mars 2018 er all virksomheten som tidligere fant sted ved Lier sykehus flyttet til Blakstad sykehus i Asker.

Nytt sykehus i Drammen

Grunnstein
Daværende statsminister Erna Solberg legger ned grunnsteinen for nye Drammen sykehus.
Grunnstein

I 2018 ble det bestemt at et nytt sykehus skulle oppføres på Brakerøya i Drammen. Sykehuset skal erstatte virksomheten til Drammen sykehus og Blakstad sykehus. I 2019 ble arbeidet med å bygge det nye sykehuset påbegynt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg