Ekboms syndrom er navnet på to helt ulike syndromer oppkalt etter den svenske nevrologen Karl-Axel Ekbom (1907–1977). Den ene tilstanden kalles krypdyrfornemmelse og den andre tilstanden er rastløse bein.

Krypdyrfornemmelse

Krypdyrfornemmelse er det samme som dermatozoenwahn, det vil si sykelige forestillinger om å ha små krypdyr i huden. Pasienten kommer ofte til legen med en fyrstikkeske med små partikler fra huden som han mener er små dyr, for eksempel lus. Mikroskopisk sees bare hudrester. Til tross for dette er pasienten overbevist om at det er noen levende vesener.

Tilstanden kan skyldes ulike patologiske prosesser i hjernen som gir opphav til følesignaler fra huden som pasienten feiltolker som små dyr. Dette er en form for vrangforestilling. Kokainmisbruk kan gi et lignende klinisk bilde. Hvis årsaken ikke kan avklares, er behandlingen symptomatisk, ofte med bruk av antipsykotika.

Rastløse bein

Rastløse bein er det samme som restless legs (Wittmaack-Ekboms syndrom, anxietas tibialis). På norsk kalles tilstanden for «rastløse bein».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg