Rastløse bein er uro og kriblende følelse, samt trang til å bevege beina, spesielt om kvelden og natten. Bevegelsestrangen medfører rastløshet og problemer med å sove.

Faktaboks

Også kjent som

restless legs syndrom (RLS), urolige bein

Forekomst og årsaker

Forekomsten er mellom 5 og 15 prosent i vestlige land. Flere kvinner enn menn plages, og hyppigheten øker med økende alder.

Årsaken er usikker, men det er noen holdepunkter for en forstyrrelse i omsetningen av jern og signalstoffet dopamin. Arv har en viss betydning.

Tilstanden deles inn i en primær og en sekundær form. Ved primær form kjenner man ikke årsaken. Ved den sekundære formen er det en kjent årsak. Årsaken kan være nyresykdom, nevrologisk sykdom, revmatisk sykdom, jernmangel, vitaminmangel, graviditet, legemiddelbruk (kvalmestillende legemidler, antihistaminer, antipsykotika og antidepressiver) og alkohol- eller koffeininntak.

Symptomer

Diagnosen settes på bakgrunn av pasientens selvrapporterte symptomer:

  1. trang til å bevege beina på grunn av ubehagelig, kriblende fornemmelse
  2. trangen oppstår i hvile – ikke ved aktivitet
  3. trangen lindres helt eller delvis av å bevege beina
  4. trangen er til stede om kvelden og natten, og aldri tidlig på dagen

I tillegg vil mange pasienter klage over tretthet på dagtid på grunn av lite søvn om natten. Armene kan også bli påvirket.

Hvis alle de fire symptomene er til stede, kan diagnosen restless legs syndrom stilles. Det er viktig å utrede med tanke på sekundære former.

Restless legs er forbundet med periodiske beinbevegelser under søvn (periodic limb movements in sleep), og det vil noen ganger være nødvendig med utredning med søvnregistrering.

Behandling

Ved sekundære former behandles den utløsende årsaken. Ved jernmangel gis jerntilskudd.

Det er vist svært god effekt ved bruk av dopamin-agonister, som er legemidler som stimulerer dopamin i sentralnervesystemet, og som vanligvis brukes mot Parkinsons sykdom. Dosen kan økes gradvis. Alternative legemidler er gabapentin og pregabalin, som har dårligere effekt og oftere bivirkninger.

Prognose

Tilstanden er kronisk, selv om symptomene kan variere i intensitet i perioder. Sykdommen påvirker ikke livslengden. De fleste pasientene opplever god effekt av behandling med dopamin-agonister, slik at de kan fungere normalt, både i arbeidsliv og sosialt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg