Flaskekork
GHB kan brukes som rusmiddel med dempende effekt. GHB omsettes som regel som en klar væske. En dose GHB er ofte væskemengden i en bruskork.
Flaskekork
Lisens: CC BY SA 4.0

GHB er en forbindelse som forekommer naturlig som signalsubstans i hjernen og som har en generelt dempende effekt. I enkelte grupper brukes GHB som rusmiddel, men er i Norge relativt lite brukt.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for gammahydroksybutyrat

Også kjent som

natriumoksybat

GHB er en forkortelse for gammahydroksybutyrat, på norsk kalt gamma-hydroksysmørsyre og natriumoksybat. GHB ble kunstig fremstilt første gang tidlig på 1960-tallet. Det har blitt brukt som bedøvelsesmiddel og beroligende middel. I 1980-årene ble det markedsført som muskelfremmende preparat for kroppsbyggere, på grunn av sin lett anabole effekt. GHB er registrert som legemiddel i Norge (Xyrem) til behandling av narkolepsi.

Fremstilling

GHB kan fremstilles med relativ enkle midler fra GBL (gamma-butyrolakton) og 1,4–butandiol som er vanlige løsemidler til bruk i industrien. GHB som kjøpes ulovlig inneholder ofte varierende mengder GBL og 1,4-butandiol. Både GBL og 1,4-butandiol omdannes raskt til GHB i kroppen og har tilsvarende rusvirkninger som GHB.

GHB som rusmiddel

GHB omsettes som regel som en klar væske med en varierende saltsmak, men kan også forekomme som pulver. I enkelte miljøer har GHB fått betegnelse «liquid ecstasy», men har ingen slektskap med ecstasy eller andre amfetaminer verken kjemisk eller i ruseffekt. GHB har hovedsakelig dempende effekter som kan ligne på både alkohol og benzodiazepiner. En dose GHB er ofte væskemengden i en bruskork. Etter inntak gjennom munnen inntrer effekten etter rundt 20 minutter. GHB skilles ut av kroppen meget raskt og det er vanlig å dosere gjentatte ganger for å opprettholde ruseffekten i løpet av en kveld.

Dosene som gir rus er nokså nær de dosene som gir bevisstløshet, slik at forgiftning med GHB er vanlig. Fordi stoffet skilles veldig raskt ut av kroppen, ser man ofte kun kortvarige episoder med bevisstløshet. Dødsfall som følge av inntak av GHB alene er sjeldne, men kan forekomme, ofte som følge av ufrie luftveier under episodene med bevisstløshet.

Når GHB kombineres med alkohol eller andre dempende stoffer er det større sjanse for alvorlige forgiftninger og dødsfall som følge av at respirasjonssenteret i hjernen hemmes og man kan stoppe å puste. I Norge er det få narkotikautløste dødsfall knyttet til inntak av GHB.

Bruk

Om lag én av hundre 15–16 åringer har prøvd GHB som rusmiddel (2019) og andelen har holdt seg stabil på 2000-tallet. Også i den voksne befolkningen (16–64 år) er det om lag én av hundre som har brukt GHB som rusmiddel noen gang, mens det er bare en andel av disse som rapporterer bruk siste tolv måneder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Mørland, Jørg & Waal, Helge (2016) Rus og avhengighet. Oslo: Universitetsforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg