Normalt orthopantogram (OPG) av ung mann.

Panoramarøntgen, tidligere kalt ortopantomografi (OPG), er en type røntgenundersøkelse som gir en oversikt over hele kjevepartiet, inkludert tenner, kjeveben og nærliggende strukturer. Den er nyttig for å vurdere ulike tann- og kjeveproblemstillinger og brukes ofte innen odontologi.

Typer

Panoramarøntgen utføres i dag digitalt, hvilket innebærer at bilder kan lagres og vises elektronisk. Digital radiografi har fordeler i forhold tidligere tiders bruk av røntgenfilm i og med rask bildeprosessering, redusert stråledose og enklete lagring og deling av bildene.

Indikasjoner

Panoramarøntgen er ofte aktuelt ved:

  • Vurdering av tann- og kjeveutvikling hos barn og unge.
  • Undersøkelse av tilstedeværelsen og lokalisasjonen av visdomstenner og deres posisjon i forhold til andre strukturer.
  • Identifisering av tann- og kjeveinfeksjoner, cyster, svulster og andre patologiske tilstander
  • Behandlingsplanlegging, for eksempel ved tannimplantater, kjeveortopedisk behandling og andre kirurgiske inngrep.
  • Påvise skader og brudd i kjevebenet etter traumer.

Mekanisme

Panoramarøntgenapparatet består av en røntgenkilde og en detektor som beveger seg i en halvsirkel rundt pasientens hode. Røntgenstrålene passerer gjennom kjevepartiet og projiseres på detektoren. Bildet som fremkommer er en todimensjonell fremstilling av både over- og underkjeven, inkludert tennene og omkringliggende strukturer.

Forberedelse

Før undersøkelsen må pasienten fjerne smykker, briller og andre metallgjenstander som kan forstyrre bildet. Pasienten vil bli bedt om å bite på en plastbit for å stabilisere kjeven og holde den i riktig posisjon under eksponeringen.

Bivirkninger

Panoramarøntgen medfører en minimal stråledose. Gravide som skal til panoramarøntgen bør likevel informere tannlegen eller radiologen om graviditeten slik at unødig bestråling av fosteret kan unngås, særlig i første trimester.

Historie

Panoramarøntgen ble først introdusert på 1960-tallet og har siden blitt en standard prosedyre innen odontologi. Dagens digitale panoramarøntgen gir høy bildekvalitet og redusert stråledose sammenlignet med tidligere versjoner av apparatet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg