RDS er pusteproblemer som skyldes at lungene ikke er fullstendig utviklet hos premature nyfødte.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk respiratory distress syndrome
Også kjent som
åndenødssyndrom, hyalin-membransykdom

I løpet av sekunder og minutter etter fødselen fylles lungene til det nyfødte barnet med luft. Kontaktflaten mellom luft og blod i lungenes alveoler tilsvarer et område på fem kvadratmeter, og denne flaten skal utvikles i de første leveminuttene. Lungene produserer et stoff som reduserer overflatespenningen – surfaktant. Produksjonen av surfaktant starter 2–3 måneder før termin, derfor er små premature utsatt for RDS. Forstyrrelser i denne overgangen fører til utvikling av glassaktige såkalte hyaline membraner som dekker innsiden av alveolene, sykdommen er derfor tidligere kalt hyalin membransykdom. RDS er blant de viktigste årsakene til pusteproblemer hos nyfødte.

Forekomst

RDS forekommer hovedsakelig hos barn som blir født mer enn åtte uker før termin. Cirka 50 prosent av barn som er født etter svangerskap som har vart mellom 26 og 28 uker får denne tilstanden, mens under 30 prosent har RDS dersom barnet er født etter 30–31 uker. Ved svangerskap som varer til termin er RDS sjelden.

Symptomer

De fleste barn med RDS vil ha pustevansker som starter umiddelbart eller innen de første seks timer etter fødselen. Symptomene er rask pust med inndragninger i brystveggen mellom ribbena. Det nyfødte barnet puster raskt og overfladisk, og gradvis blir pusten gryntende og tung. Barnet får lettere blåfarging av huden på grunn av oksygenmangel (cyanose). De lettere tilfellene går over i løpet av få dager.

Behandlingen

Behandlingen går ut på å sørge for at barnet får tilstrekkelig med oksygen og fuktet luft. Surfaktant er nå rutinemessig tilgjengelig og har betydd en revolusjon i behandlingen av de minste premature. Surfaktant kan gis gjennom sonde eller rør ned til luftrøret (trachea). Pustestøtte med CPAP er sentralt, og i alvorlige tilfeller er respiratorbehandling nødvendig. Særlig de tre første dagene er kritiske.

Ved mistanke om for tidlig fødsel vil behandling av mor (og foster) med kortikosteroider redusere risikoen for RDS betydelig og er kanskje enda mer effektivt enn behandling med surfaktant etter fødselen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg