RDS er pusteproblemer som skyldes at lungene ikke er fullstendig utviklet hos nyfødte.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk respiratory distress syndrome
Også kjent som
åndenødssyndrom, hyalin-membransykdom

En av de viktigste forandringene som må finne sted etter fødselen er at lungene til det nyfødte barnet må fylles med luft. Kontaktflaten mellom luft og blod i lungenes alveoler tilsvarer et område på fem kvadratmeter, og denne flaten skal utvikles i de første leveminuttene. Forstyrrelser i denne overgangen fører til utviklingen av såkalte hyaline membraner og er blant de viktigste årsakene til pusteproblemer hos nyfødte. Dette er hyppig hos de minste for tidlig fødte (premature). Det nyfødte barnet puster raskt og overfladisk.

Utbredelse

RDS forekommer hovedsakelig hos barn som fødes mer enn seks til åtte uker før tiden. Cirka 15–20 prosent av barn som er født etter svangerskap som har vart mellom 32 og 36 uker får denne tilstanden. Ved svangerskap som varer mer enn 37 uker er hyppigheten på rundt fem prosent.

Symptomer

De fleste barn med RDS vil ha pustevansker som starter umiddelbart eller innen de første seks timer etter fødselen. Symptomene er rask pust med inndragninger i brystveggen mellom ribbena. Åndedrettet blir gryntende og tungt. Barnet får lettere blåfarging av huden på grunn av oksygenmangel (cyanose). De lettere tilfellene går over i løpet av få dager.

Behandlingen

Behandlingen går ut på å sørge for at barnet får tilstrekkelig med oksygen. Pleien skjer best i kuvøse med ekstra oksygentilførsel og hvor luftfuktigheten kan holdes passe høy. Særlig de tre første dagene er kritiske. I alvorlige tilfeller er respiratorbehandling nødvendig.

Surfaktant er et meget viktig stoff som er nødvendig for utviklingen av alveolene, og mangel på surfaktant er ofte en årsak til RDS. Surfaktant er nå rutinemessig tilgjengelig og har betydd en revolusjon i behandlingen av de minste premature.

Ved mistanke om for tidlig fødsel vil behandling av mor (og foster) med kortikosteroider redusere risikoen for RDS betydelig og er kanskje enda mer effektivt enn behandling med surfaktant etter fødselen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg