SGLT2-hemmere

SGLT2-hemmere er legemidler som brukes i behandlingen av diabetes. Legemidlene fører til at mindre glukose reabsorberes i nyrene, og dermed skilles ut sammen med urinen. Dette gir et redusert blodsukkernivå.

Eksempler på legemidler som er SGLT2-hemmere er dapagliflozin og empagliflozin.

Virkningsmekanisme

I nyrene filtreres vann, salter og glukose fra blodet, før det på et senere tidspunkt reabsorberes. I starten av nyretubulus, ved proksimale tubuli, blir glukose reabsorbert og tilbakeført blodstrømmen. Det er en kjemisk pumpe som er ansvarlig for reabsorbsjonen av både glukose og natrium (Na+), derav navnet natriumglukose-kotransportør 2 (SGLT2). SGLT2-hemmere binder seg til disse kjemiske pumpene og reduserer oppsugingen av glukose. Glukose blir dermed skilt ut sammen med urinen i steden for å bli tilbakeført til blodet.

Oppdagelse

Florisin, et glykosid ble i 1835 isolert fra barken på epletrær. Studier utført på mennesker og dyr viste at dette stoffet førte til utskillelse av glukose i urinen. Florisin var imidlertid ikke et godt egnet legemiddel på grunn av omfattende bivirkninger. Molekylet ble utgangspunktet for utviklingen av dagens SGLT2-hemmere (Ehrenkranz et al. 2005).

Bivirkninger

SGLT2-hemmere øker mengden glukose i urinen, og dette kan gjøre det lettere å bli rammet av urinveis- og soppinfeksjoner. Økt utskillelse av glukose kan gi lavt blodsukker (hypoglykemi). På grunn av osmose gir glukose i urinen økt urinmengde og dermed økt trang til vannlating. Økt væsketap kan gi lavere blodtrykk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Nasjonal faglig retningslinje for diabetes. Sist oppdatert: 20.09.2016. www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/diabetes
  • Ehrenkranz, J. R. L., Lewis, N. G., Ronald Kahn, C. and Roth, J. (2005), Phlorizin: a review. Diabetes Metab. Res. Rev., 21: 31–38. doi:10.1002/dmrr.532

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg